Skip to main content

Αίτημα προσωρινής αναστολής του νόμου Σπίρτζη από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα περί άμεσης έκδοσης προσωρινής διαταγής, ώστε να παγώσει ο ορισμός νέας κρατικής διοίκησης.

του Νίκου Ηλιάδη

Αίτημα περί άμεσης έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί προσωρινά η εφαρμογή του νόμου 4482/2017 ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ κατέθεσε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η υπό τους μετόχους διοίκηση του Οργανισμού. Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά ένδικα μέσα τα οποία έχουν σχεδιάσει να ασκήσουν οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ με σκοπό να αποτρέψουν την απομάκρυνσή τους από τη διοίκηση του Οργανισμού, όπως προβλέπει ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Με το αίτημα περί έκδοσης προσωρινής διαταγής η διοίκηση του ΟΑΣΘ ζητά να παγώσει η εφαρμογή του νόμου και κυρίως, ο ορισμός νέας – κρατικής διοίκησης στον Οργανισμό, έως ότου εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία επίσης έχουν κατατεθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, η εκδίκασή τους προσδιορίστηκε για τις 17 Οκτωβρίου.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ επιδιώκει η προσωρινή διαταγή να εκδοθεί άμεσα, ει δυνατόν εντός της σημερινής ημέρας. Σε διαφορετική περίπτωση το αίτημα θα εξεταστεί στις 5 Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου ενάμιση μήνα πριν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων.

Το αίτημα για άμεση έκδοση προσωρινής διαταγής επιβεβαίωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης. «Εμείς θεωρούμε πως μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουμε καταθέσει και τα οποία θα κρίνουν την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων, η εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να ανασταλεί» εξηγεί ο κ. Στεφανίδης.

Όλα έτοιμα από τον Χρ. Σπίρτζη

Πάντως, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης είναι έτοιμος, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσει στον ορισμό νέας διοίκησης στον ΟΑΣΘ. Όπως έγραψε την Παρασκευή η Voria.gr ο υπουργός έχει καταλήξει στα έξι πρόσωπα από τα συνολικά εννέα του νέου δ.σ. τα οποία θα διορίσει ο ίδιος στον κρατικοποιημένο ΟΑΣΘ.

Όπως, μάλιστα, είπε στη Voria.gr αρμόδια πηγή, «όλα είναι έτοιμα και η ανακοίνωση αναμένεται από μέρα σε μέρα». Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι για τον διορισμό του νέου δ.σ. απαιτείται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών. «Ο κ. Σπίρτζης είναι έτοιμος, μένει πλέον η υπογραφή του κ. Τσακαλώτου» τονίζει η ίδια πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Μεταφορών θα αναμένει και την τύχη του αιτήματος περί άμεσης έκδοσης προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η διοίκηση του ΟΑΣΘ και στη συνέχεια θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με την ΚΥΑ θα διοριστούν ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα τέσσερα μέλη του 9μελους δ.σ. εκ των οποίων ένα εκτελεστικό. Επίσης οι δύο υπουργοί θα διορίσουν το νέο γενικό διευθυντή του ΟΑΣΘ και τον ορκωτό ελεγκτή. Το δ.σ. θα συμπληρωθεί από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης.