Skip to main content

Έτοιμα ως τη Δευτέρα τα ψηφοδέλτια Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας

Άρχισε η προεκλογική εκστρατεία για τη κοινοβουλευτική ομάδα της Λαϊκής Ενότητας. Κρίσιμες αποφάσεις σήμερα και αύριο από την «Κίνηση των 53».

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας. Για τα δυο ψηφοδέλτια σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης υπάρχει ετοιμότητα ήδη και φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» αρκετές θέσεις, ενώ οι τελικές συνεννοήσεις θα γίνουν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Χτες τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας στη Θεσσαλονίκη συνεδρίασαν και εξέλεξαν την Εκλογική Επιτροπή τους, αλλά και το Προσωρινό Συντονιστικό για την Α' και Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Τα δυο όργανα θα αναλάβουν την οργάνωση της εκλογικής μάχης, αλλά και τον προγραμματισμό της προεκλογικής εκστρατείας σε όλο το νομό, με ανάθεση συγκεκριμένων ευθυνών σε κάθε στέλεχος.

Τα πολύ μικρά χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν στα στελέχη της ΛΑΕ να ξεφύγουν από την πεπατημένη (όχι ότι υπήρχε τέτοια πρόθεση) κι έτσι ήδη έχει αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας, με την παραδοσιακή αριστερή λογική της προσωπικής προσέγγισης του κόσμου στο... δρόμο.

Όπως τόνισε η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, «θα δώσουμε τη μάχη στις γειτονιές, στις υπηρεσίες, στα εργοστάσια και τους άλλους εργασιακούς χώρους, στους δρόμους. Εμείς ξέρουμε με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίζουμε τον κόσμο και αυτό θα κάνουμε».

Ήδη από σήμερα τα στελέχη της ΛΑΕ οργανώνουν τις επισκέψεις τους, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Γραφεία

Παράλληλα, το κόμμα ψάχνει από χτες χώρο για να στεγαστεί και να δημιουργήσει τα νέα γραφεία του, φεύγοντας από το κτίριο της Εγνατίας 76 όπου στεγάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες ότι επρόκειτο να ενοικιαστεί κτίριο στην Εγνατία και πως ήδη έχει βρεθεί ο χώρος δεν επιβεβαιώνονται. Από χτες τα μέλη της ΛΑΕ στη Θεσσαλονίκη αρχίζουν να βλέπουν χώρους, προκειμένου να επιλέξουν τον πιο κατάλληλο.

Τα ψηφοδέλτια Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια Α' και Β' Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι θα είναι έτοιμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Έτσι κι αλλιώς αν προκηρυχθούν άμεσα οι εκλογές το περιθώριο κατάθεσης των ψηφοδελτίων είναι μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Πάντως, ένα μεγάλο μέρος των ψηφοδελτίων φαίνεται να έχει προσωποποιηθεί, αν και διαρροές ονομάτων δε γίνονται, πέρα από τις τρεις βουλευτίνες που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ και ανήκουν στην πρώτη ομάδα των 25 βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν και συνέστησαν κοινοβουλευτικά τη ΛΑΕ.

Πρόκειται για τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τη Γιάννα Γαϊτάνη στην Α' Θεσσαλονίκης και τη Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου στη Β'.

Επίσης «κλειδωμένη» θέση στα ψηφοδέλτια αναμένεται να έχουν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και δεν εξελέγησαν.

Όπως για παράδειγμα ο Θεόδωρος Ζδούκος, η Σοφία Βασιλειάδου και ο Δημήτρης Καμπούρης στη Β' Θεσσαλονίκης.

Η «Κίνηση των 53»

Πολλά όμως θα κριθούν κι από τις αποφάσεις που θα λάβουν τα μέλη της «Κίνησης των 53» σήμερα και αύριο για τη συνέχιση ή μη συμμετοχής τους στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετά μέλη της «Κίνησης των 53» λοξοκοιτάζουν προς τη ΛΑΕ, όπως φάνηκε και στη χτεσινοβραδινή συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να γίνει η συνεννόηση για τη στάση που θα κρατήσουν τα μέλη της, τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον στην Α' Θεσσαλονίκης.

Απόφαση χτες δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί. Η συντριπτική πλειοψηφία υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, την παραίτηση των μελών από τα όργανα. Ωστόσο, οι απόψεις διχάστηκαν σε ό,τι αφορά και στην αποχώρησή τους από το ΣΥΡΙΖΑ ή στο θέμα της προσχώρησής τους στη Λαϊκή Ενότητα.

«Υπήρξαν πολλές προτάσεις, αλλά ξεκάθαρη και επίσημη θέση δεν υπήρξε. Οι περισσότεροι φαίνεται να επιθυμούν τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής κίνησης, όχι πάντως κόμματος», επισήμανε μέλος της «Κίνησης των 53» στη Voria.gr.

Φωνές που επιθυμούν την προσχώρηση στη ΛΑΕ υπάρχουν, όμως το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο μαζικά δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Μεμονωμένες προσχωρήσεις δεν αποκλείονται.

Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα και αύριο, στις δυο κρίσιμες συσκέψεις των μελών της «Κίνησης των 53». Σήμερα στην Αθήνα θα γίνει η σύσκεψη των μελών της «Κίνησης» από τη νότια Ελλάδα και αύριο στις 7 το βράδυ η αντίστοιχη συνάντηση των μελών από τη Βόρεια Ελλάδα, στο κτίριο της ΕΔΟΘ, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

Αυτές περιμένουν και στη ΛΑΕ, προκειμένου να κάνουν τις συνεννοήσεις με τα μέλη της «Κίνησης των 53» για ενδεχόμενη συμπόρευση στις εκλογές, με επίσημο τρόπο, αλλά και για ενδεχόμενη είσοδο μελών της «Κίνησης» στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας.

Επίσημη συνάντηση ΛΑΕ – «Κίνησης των 53» στη Θεσσαλονίκη δεν έχει γίνει ακόμη. Αυτό επιβεβαίωσε και η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία ωστόσο τόνισε ότι «είναι ευπρόσδεκτοι».

Θετικό κλίμα

Από εκεί και πέρα, το κλίμα από τις πρώτες εξορμήσεις των στελεχών της ΛΑΕ στη Θεσσαλονίκη είναι, σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, θετικό. «Δεν παίρνουν τα μυαλά μας αέρα, αλλά είμαστε αισιόδοξοι από το θετικό κλίμα το οποίο βλέπουμε στον κόσμο», επισήμανε.