Skip to main content

Αίτημα να περάσουν στον δήμο «Αλλατίνη» και «Μέγας Αλέξανδρος»

Κίνηση δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης, από τρεις διαφορετικές παρατάξεις, για τη διάσωση και αξιοποίηση των δύο ακινήτων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει άμεσα να διεκδικήσει το ακίνητο «Αλλατίνη» μα και το κτήριο του άλλοτε ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος». Για τα δύο αυτά ιστορικά ακίνητα της πόλης, έχει φτάσει η Ώρα Μηδέν. Το «Αλλατίνη» κινδυνεύει να περάσει σε χέρια funds μαζί με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ο «Μέγας Αλέξανδρος», αν δεν ανακοπεί ο σχεδιασμός της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, πάει για κατεδάφιση.

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλαν τρεις Δημοτικές Παρατάξεις Θεσσαλονίκης, η «Πρωτοβουλία», η «Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη» και οι «Γειτονιές σε Δράση»( σ.σ 33 δημοτικοί σύμβουλοι από τους 49 συνολικά), που ζητούν από τη διοίκηση του Δήμου να αναλάβει δράση για να διεκδικήσει τα δύο αυτά κτήρια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν κοινωνικές δομές και χρήσεις, ενώ βεβαίως μετά το θάνατο της 15χρονης στο «Αλλατίνη», απαιτείται άμεση παρέμβαση καθώς υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα ασφαλείας στο εγκαταλελειμένο κτιριακό συγκρότημα.

Στο θέμα τοποθετήθηκαν από τις τρεις παραπάνω δημοτικές παρατάξεις, οι σύμβουλοι Ανδρέας Κουράκης, Ρέα Καλφακάκου και Ελεάννα Ιωαννίδου.

Για το «Αλλατίνη» τονίσθηκε ότι αυτό το μεγάλο και σημαντικό ακίνητο- κτίσματα και περιβάλλον χώρος σε έκταση 26 στρεμμάτων- δεν παρουσιάζει πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον επειδή, μετά και την μεταφορά του συντελεστή δόμησης από τους ιδιοκτήτες, «δεν μπορεί να κτισθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο». Τα κτήρια είναι αφημένα στη κακή τους τύχη, καταστρέφονται ενώ θα έπρεπε να αναδειχθούν.

Η εμπορική αξία του ακινήτου, κυρίως για τον παραπάνω λόγο, εκτιμάται ότι σήμερα είναι πολύ μικρότερη των 10 εκατ. ευρώ, καθώς μετά από δύο άγονες προσπάθειες πώλησης (πλειστηριασμοί) του 25% που ανήκε στη «Θεμελιοδομή» και έχει περάσει στην Αlpha Αστικά Ακίνητα, το ποσοστό προσφερόταν για 2,2 εκατ. ευρώ.  

Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο 75% του ακινήτου έχει περάσει στη Εurobank.

Ο Δήμος, όπως είπε ο κ. Κουράκης, θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του 2012 για διεκδίκηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του διατηρητέου κτηριακού συνόλου και του περιβάλλοντα χώρου. Πιο συγκεκριμένα, να συγκροτηθεί μία ομάδα που θα ασχοληθεί ειδικά με το θέμα και να επιδιωχτεί η παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο όπως και η εξεύρεση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάστασή του.

Σε ό,τι αφορά στο κτήριο του «Μέγας Αλέξανδρος», ο Δήμος, υποστηρίχθηκε, θα πρέπει να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη, το υπουργείο Υγείας, την ανάκληση της παραχώρησης στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι της απόφασης Λοβέρδου ( σ.σ Δεκέμβριος 2011).

Όπως τονίσθηκε, η απόφαση που προβλέπει την παραχώρηση κατά χρήση στη Ι.Μ. Θεσσαλονίκης για 50 χρόνια, θέτει ως προϋπόθεση την έναρξη χρήσης του κτηρίου, εντός διετίας, σε περίπτωση που αποκατασταθεί και, εντός 5ετίας, σε περίπτωση που κατεδαφιστεί και ανεγερθεί νέο, χρονικός περιορισμός που σημαίνει ότι το νέο κτήριο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016.

Όπως είπε η κ. Καλφακάκου, το συγκεκριμένο κτήριο, σε εποχή ανθρωπιστικής κρίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μετά από επισκευή, σαν φιλοξενείο ατόμων που αιτούνται άσυλο, αφού μάλιστα η Ι. Μητρόπολη δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να υλοποιήσει το σχέδιο της για ανέγερση ιδρύματος για άτομα με ειδικές ανάγκες και το μόνο που έχει κάνει ως σήμερα, είναι η κατάθεση αίτησης κατεδάφισης στη Πολεοδομία, χωρίς όμως να έχει προηγουμένως κριθεί απαραίτητη.

«Ζητούν να κατασκευάσουν ένα κτήριο - τέρας, πέντε φορές μεγαλύτερο από το υφιστάμενο το οποίο μπορεί να αποκατασταθεί, να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί άμεσα», τόνισε ο κ. Κουράκης ενώ η κ. Ιωαννίδου υποστήριξε ότι το κτήριο του Ορφανοτροφείου θα πρέπει να κηρυχτεί διατηρητέο.

Αξίζει να σημειωθεί η παρέμβαση της αρχιτέκτονος Ι. Στεριώτου, μέλους της Europa Nostra η οποία είπε ότι η διαδικασία κήρυξης σε διατηρητέο μπορεί να κινηθεί με την κατάθεση αίτησης από κάποιο πολίτη ή και δημοτική παράταξη.