Skip to main content

Εθνική υπόθεση το έργο του Αχελώου

Τη χρηματοδότηση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου από εθνικούς πόρους και από το πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής» ζητά το νομαρχιακό συμβούλιο Λάρισας.
Τη χρηματοδότηση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου από εθνικούς πόρους και από το πρόγραμμα «Α. Μπαλτατζής» ζητά το νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας χαρακτηρίζοντας την ολοκλήρωση του έργου ως ζήτημα εθνικής σημασίας.

Κατά τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίασή του, η οποία προκλήθηκε κατόπιν πρότασης της Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο συμφώνησε στην κατάρτιση ψηφίσματος με το οποίο διατρανώνεται η ανάγκη ολοκλήρωσης της εκτροπής του Αχελώου και επισημαίνεται η σημασία του έργου για το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας, με αναφορές στην τοπική οικονομία και τις ευεργετικές διαστάσεις του έργου στο περιβάλλον της περιοχής. 

Το ψήφισμα θα αποσταλεί στα συναρμόδια υπουργεία και στο Μαξίμου ενώ το νομαρχιακό συμβούλιο αιτείται και συνάντησης με τον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις των πολιτών του νομού και ολόκληρης της Θεσσαλίας για το έργο.  Στην εισήγησή του ο νομάρχης Λάρισας, κ. Λουκάς Κατσαρός, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διαλυθούν άμεσα τα «θολά» σημεία στη στάση που τηρεί η κυβέρνηση έναντι του έργου. Πρότεινε, επίσης, να υπάρξει συντονισμός των φορέων σε πανθεσσαλικό επίπεδο, ώστε σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει το αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να δρομολογηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη τη θεσσαλική περιφέρεια.

Ο κ. Κατσαρός υπενθύμισε ότι για το έργο έχουν ήδη δαπανηθεί 335 εκατ.ευρώ από εθνικούς πόρους προσθέτοντας ότι ο θεσσαλικός κάμπος είναι ελλειμματικός σε ποσότητες νερού που αγγίζουν τα 600 εκατ. κυβικά ετησίως. Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ευαγγελία Λιακούλη, άσκησε κριτική στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με αφορμή τους νομοθετικούς χειρισμούς της για το έργο, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. 

Σημείωσε, εξάλλου, ότι πρέπει οι φορείς του νομού και της Θεσσαλίας να καταρτίσουν μία εμπεριστατωμένη απάντηση έναντι των ισχυρισμών της υπουργού Περιβάλλοντος για το έργο. Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί έναντι του έργου άσκησαν και οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων του νομαρχιακού συμβουλίου.