Skip to main content

Εθνική ημέρα εξέτασης για τον HIV προαναγγέλλει το υπουργείο Υγείας

Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009 έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του AIDS.
Eθνική ημέρα διαγνωστικού ελέγχου για τoν ιό HIV προανήγγειλε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως ανακοίνωσε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, η καθιέρωση εθνικής ημέραςεξέτασης θα καθοριστεί από το ΚΕΛΠΝΟ έπειτα από συνεννόηση με τονΠαγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η υπουργός γνωστοποίησε, ακόμη, ότι θα πρέπει άμεσα να συσταθεί επιτροπή για το AIDS αποτελούμενη από άμισθους επιστήμονες.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, εκτίμησε το σχέδιο δράσης για το AIDS που εκπονήθηκε το 2007 δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου, τα τελευταία δύο χρόνια τα νέα κρούσματα λοίμωξης HIV αυξάνονται.

Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS, με το 83,3% να αφορά άνδρες που μολύνθηκαν από ομοφυλοφιλική ή ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών. Το 2008 ήταν το πρώτο έτος μετά το 1998 κατά το οποίο καταγράφηκε αύξηση (51,8%) στα νέα κρούσματα.