Skip to main content

Εθελοντική δωρεά μυελού των οστών το Σάββατο στη Μηχανιώνα

Δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι άνω των 18, δεν είναι μεγαλύτερος από 55 ετών και δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων.

Εκδήλωση για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων διοργανώνει ο δήμος Θερμαϊκού, το Σάββατο 3 Μαρτίου και ώρα 9.00 – 11.00, στο Κέντρο Υγείας της Ν. Μηχανιώνας.

Μία σοβαρή βλάβη του μυελού των οστών οδηγεί στην παρουσίαση αιματολογικών προβλημάτων, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν απειλητικά για τη ζωή μεγάλου αριθμού ανθρώπων, με την εμφάνιση σοβαρότατων ασθενειών, όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα.

Η δυνατότητα ουσιαστικής βοήθειας προς τους ανθρώπους αυτούς είναι σήμερα εφικτή, μέσω της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών/αιμοποιητικών κυττάρων. Η δωρεά είναι παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας και εθελοντής δότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας του, δεν είναι μεγαλύτερος από 55 (προτιμότερο 50) χρόνων και δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών (παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές της εθελοντικής αιμοδοσίας), ενώ δεν επιφέρει καμία απολύτως επιβάρυνση στην υγεία του δότη.

Η διαδικασία είναι απλή, η αξία της προσφοράς όμως τεράστια

Για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, προτρέπει όλους να έρθουν το Σάββατο το πρωί στη σημαντική αυτή εκδήλωση εθελοντισμού, στην οποία επιδεικνύεται έμπρακτα και κορυφώνεται η προσφορά του ανθρώπου προς το συνάνθρωπο, επισημαίνοντας, ότι «οι προσπάθειες ενημέρωσης του κόσμου για ένα τόσο σπουδαίο ζήτημα, όπως αυτό της μεταμόσχευσης μυελού των οστών και των εθελοντών δοτών, είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρα, με αξιόλογες δραστηριότητες και συνεργασίες να λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό, όπως η πρόσφατα συμφωνημένη μεταξύ του Συλλόγου "Όραμα Ελπίδας" και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

«Ο δήμος Θερμαϊκού δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να μείνει αμέτοχος σε μία τέτοια προσπάθεια και με την πολύτιμη βοήθεια του Κ.Υ. της Ν. Μηχανιώνας, των εργαζομένων και των εθελοντών, συμμετέχει σε δράσεις, ώστε το ηχηρό μήνυμα της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών να μεταφερθεί σε όλους τους δημότες του», καταλήγει ο δήμαρχος.