Skip to main content

Εθελοντές στη μάχη για τα τραπεζοκαθίσματα θέλει ο Μπουτάρης

Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης την κατάσταση με τα τραπεζοκαθίσματα. Τι είπε για τον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας.

της Κάτιας Γερακαρίτου

Τη δημιουργία ενός σώματος εθελοντών, το οποίο θα συνδράμει τον δήμο Θεσσαλονίκης στη μάχη κατά των τραπεζοκαθισμάτων, εξετάζει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με καταστηματάρχες να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα στον υπό ανάπλαση πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «η παραβατικότητα από ορισμένους δεν μπορεί να καταπολεμηθεί, εάν δεν υπάρχει ένα καλό σύστημα ελέγχου, όπως η δημοτική αστυνομία, οι ελεγκτές του δήμου ακόμα και ένα σώμα εθελοντών».

Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι οι εθελοντές δεν θα γράφουν τους καταστηματάρχες που παραβαίνουν τον νόμο αλλά θα κάνουν υποδείξεις. «Μπορεί να είναι ένα σώμα εθελοντών του δήμου 50 -100 ατόμων και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 2 - 5 ώρες της ημέρα. Θα επισημαίνουν την παράβαση, θα ελέγχουν εάν τηρείται ο νόμος, οι διαγραμμίσεις, το σχεδιάγραμμα στις τζαμαρίες. Αλλά θα προχωρούν σε υποδείξεις, δεν θα μπορούν να γράφουν» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης για τη λύση στο πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα της Αγίας Σοφίας, παρέπεμψε στο διάστημα λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «άδειες δεν μπορούμε να δώσουμε. Έχουμε πάρει μια απόφαση και πριν ολοκληρωθεί η ανάπλαση θα συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο για το πόσες άδειες για τραπεζοκαθίσματα θα δοθούν επί της Αγίας Σοφίας».

Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση, όπου καταστηματάρχες άπλωσαν ήδη τα τραπεζοκαθίσματά τους, ο κ.Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι, ενώ επέρριψε ευθύνες στον εργολάβο. «Οι μάγκες οι καταστηματάρχες έχουν απλώσει τα τραπεζοκαθίσματα και τα αυτοκίνητα παρκάρουν συνέχεια. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό. Οι καταστηματάρχες πήγαν στον εργολάβο και του είπαν “σε πειράζει να βάλουμε τραπέζια” και εκείνος είπε βάλτε. Κάναμε μια παρατήρηση τον εργολάβο αλλά δεν ευόδωσε. Δεν μπορούμε να τους γράψουμε, μακάρι να μπορούσαμε» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, παραδεχόμενος ότι «πράγματι είναι ξέφραγο αμπέλι» και πως το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα είναι «τερατώδες».



Η δημοτική αρχή πάντως αναμένει, σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, την έγκριση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη νέα κανονιστική απόφαση του δήμου για τα τραπεζοκαθίσματα και τον δημόσιο χώρο. Η κατάσταση πάντως με τα τραπεζοκαθισμάτα επί της Αγίας Σοφίας, και εντός των δύο πεζόδρομων Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου, έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων από τους πολίτες.

Οι εργασίες στην Αγίας Σοφίας βρίσκονται στην τελική ευθεία και ο πεζόδρομος αναμένεται να παραδοθεί προς το τέλος του Μαΐου. Εντύπωση προκαλεί το έγχρωμο «χαλί» από γρανιτοκυβόλιθους.



Στο πλαίσιο των έργων που εξελίσσονται, ένας αρμός «ποταμός» θα διατρέχει αξονικά τον πεζόδρομο και ορίζει δύο περιοχές, την δυτική ως αποκλειστική χρήση πεζών, την ανατολική με ζώνη ποδηλατοδρόμου και δυνατότητα διέλευσης οχημάτων εξυπηρέτησης. Και στις δύο πλευρές, σε ζώνη πλάτους 2,1 μέτρων για τους πεζούς, θα υπάρχουν στοιχεία αστικού εξοπλισμού και εξυπηρετήσεων, όπως δενδροστοιχίες, φωτιστικά σώματα, καθιστικά, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, καλάθια απορριμμάτων, κάδοι απορριμμάτων.

Διακριτική είναι η παρουσία του νερού σε σημαντικά σημεία του συνολικού άξονα. Στον δρόμο της Αγίας Σοφίας σε δύο σημεία που ορίζονται από την συμβολή του με τους δύο πεζόδρομους Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου, εγκαθίστανται ρηχά συντριβάνια από μαύρο γρανίτη. Η έναρξη και η κατάληξη του πεζόδρομου θα σηματοδοτούνται με δύο ειδικές φωτεινές σημάνσεις, τους λεγόμενους «αστικούς φάρους», στη διασταύρωση της Αγίας Σοφίας με την Τσιμισκή και τη Μακένζι Κινγκ.