Skip to main content

Εταιρείες στις οποίες επενδύει το δημόσιο για καλύτερο αύριο

Το μέλλον φαίνεται να ανήκει σε εταιρείες οι οποίες σήμερα είναι είτε στο ξεκίνημα της πορείας τους είτε θεωρούνται αουτσάιντερ της αγοράς.

Στη νέα εποχή των πραγμάτων που ξεκινά την επομένη της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, το μέλλον φαίνεται να ανήκει σε εταιρείες οι οποίες σήμερα είναι είτε στο ξεκίνημα της πορείας τους είτε θεωρούνται αουτσάιντερ της αγοράς. Ιδιαίτερα αυτές που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και όχι μόνο. Κι όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι πολλές.

Για παράδειγμα, όσοι γνωρίζουν επιμένουν ότι αξίζει τον κόπο να ρίξετε ματιά στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πρόκειται για θυγατρική της ΔΕΗ, η οποία, μόλις τώρα ξεκινά την πορεία της στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη της ρίχνουν πολλές ματιές στο αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, εναποθέτοντας πολλές ελπίδες για το αύριο της Επιχείρησης συνολικά. Κι αυτό γιατί στις ΑΠΕ βρίσκεται το μέλλον της αγοράς ενέργειας παγκοσμίως.

Το ίδιο εν πολλοίς ισχύει και με την ιστορία της ΔΕΠΑ. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση λόγω της πανδημίας, σήμερα θα είχε σπάσει στα δυο και θα είχε ιδιωτικοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι της, αποφέροντας τα προσδοκώμενα έσοδα στο κράτος. Ακόμα και τώρα, όμως και υπό αυτούς τους όρους, εξακολουθεί να είναι πολύφερνη νύφη. Ηδη ολοκληρώθηκε η σύσταση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η διάσπαση της μητρική ΔΕΠΑ, ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έγινε σε χρόνο - ρεκόρ. Και ήδη έχει δοθεί προς χρήση στους εν δυνάμει επενδυτές το data room. Αν όλα πάνε καλά, μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει ιδιωτικοποιηθεί.

Και στο μεταξύ, προχωρούν παράλληλα και οι διαδικασίες για την ΔΕΠΑ Εμπορίου. Στην περίπτωση της, οι διαδικασίες υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του προσεχούς φθινοπώρου.