Skip to main content

Eταιρείες software από ΗΠΑ και Γερμανία βλέπουν Θεσσαλονίκη

Η πρωτοβουλία Thessaloniki Innovation Friendly Destination προσέλκυσε αρχικό ενδιαφέρον. Τι ρωτούν για τη Θεσσαλονίκη οι ξένες εταιρείες.

Η πρώτη παρουσίαση του Thessaloniki Innovation Friendly Destination, που έγινε στις 27 Οκτωβρίου στη Βοστώνη, στην πόλη που είναι γνωστή παγκοσμίως για τα πανεπιστήμιά της όπως το Harvard, το ΜΙΤ, το Tufts αλλά και το Brandeis, έφερε άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα με τρεις εταιρείες από τον κλάδο της Πληροφορικής να έχουν ήδη προσεγγίσει την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Μέσα στο Νοέμβριο, όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, δύο πολύ μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με παραγωγή software σε διάφορες χώρες του κόσμου και, ένα cluster Πληροφορικής από τη Βουλγαρία, είχαν συναντήσεις με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΖΚ καθ. Παντελή Αγγελίδη.

Στις τρεις αυτές συναντήσεις που έγιναν το Νοέμβριο, οι εκπρόσωποι των εταιρειών ενδιαφέρθηκαν κυρίως να μάθουν για το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο κλάδος ΤΠΕ στη Θεσσαλονίκη, δείγματα του επιπέδου του αλλά και το ύψος των αμοιβών στην αγορά εργασίας, επίσης πρακτικά ζητήματα που αφορούν εγκατάσταση και λειτουργία στη Θεσσαλονίκη ( π.χ. χώρους, τεχνικές και τεχνολογικές υποδομές, κόστος λειτουργίας) όπως και γενικότερα θέματα σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ενδιαφέρον υπάρχει και μπορεί να προσελκυσθεί μεγαλύτερο, εάν δοθούν αρμοδιότητες στο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής για τον κλάδο της Πληροφορικής και εάν προχωρήσουν τα προγράμματα Πληροφορικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και του Αναπτυξιακού.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος ανέφερε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, θέλουν την πόλη να αναδειχθεί σαν innovation hub, να προσελκύσει επενδυτές, να αναδειχθεί σε κέντρο καινοτομίας κι όχι μόνο για τους κλάδους Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Εν τούτοις οι καλές πρωτοβουλίες μεταξύ των φορέων που υποστηρίζουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, οι γόνιμες ιδέες και οι πρωτοβουλίες όπως το OK Thess και το Oικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, πρέπει να υποστηριχθούν από κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό.

Και η ΑΖΚ χρειάζεται πόρους- χρηματικούς και ανθρώπινους- για να προωθήσει το σχέδιο δράσεων που έχει για τη Θεσσαλονίκη Φιλικό Προορισμό για Καινοτομία. Μία τέτοια πρόταση έχει καταθέσει για έγκριση και χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ χρειάζεται επίσης πόρους για να καταρτίσει τη μελέτη για την ειδική κινητροδότηση της ΑΖΚ και των καινοτόμων πρωτοβουλιών, όπως και την ολοκλήρωση της μελέτης για τη θεσμοθέτηση του πρώτου θύλακα της Ζώνης, στη Θέρμη.

Ωστόσο, υπάρχει κινητικότητα και από πλευράς της ΑΖΚ και των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται όπως και από πλευράς Τεχνόπολης Α.Ε. που έχει προχωρήσει το cluster των εταιρειών software. H συνεργασία σε ότι αφορά τις προηγμένες τεχνολογίες σε Πληροφορική και Επικοινωνίες, αποκτά πλέον νόημα στη Θεσσαλονίκη.