Skip to main content

Εταιρία holding στην Κύπρο από τη Doppler

Ανεβαίνουν οι εξαγωγές της βιομηχανίας ανελκυστήρων Doppler σε Βόρεια Αφρική και Μ.Ανατολή, ενώ για το σύνολο του 2009 αναμένεται μικρή μείωση του τζίρου.
Στην ίδρυση εταιρίας holding στην Κύπρο, στην οποία θα ενταχθούν όλες οι μελλοντικές συμμετοχές σε θυγατρικές επιχειρήσεις του εξωτερικού προχώρησε η βιομηχανία ανελκυστήρων Doppler.

Η εταιρία, η οποία εδρεύει στο Κιλκίς και είναι εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά(ΕΝΑ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνει έμφαση στις εξαγωγές, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες που παρουσιάζει στην εσωτερική αγορά εξαιτίας της κρίσης στην οικοδομή. Για του λόγου το αληθές, κατά το α΄εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις της Doppler στο εξωτερικό σημείωσαν άνοδο 8,8%, ενώ η εσωτερική αγορά παρουσίασε πτώση κατά 25,2%.

Εξάλλου, οι πωλήσεις στις αγορές του εξωτερικού ξεπέρασαν τον Ιούνιο το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών έναντι περίπου 35% το ίδιο διάστημα πέρσι. Λόγω της αύξησης των εξαγωγών ο κύκλος εργασιών της εταιρίας κατά το εξάμηνο του 2009 έκλεισε με απώλειες μόλις 13,5% και διαμορφώθηκε σε 9,849 εκατ.ευρώ έναντι 11,38 εκατ.ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι. Τα κέρδη μετά από φόρους, πάντως, κατέγραψαν πτώση σε ποσοστό 81,91% και δεν ξεπέρασαν τα 76.058 ευρώ έναντι 420.450 ευρώ το α΄εξάμηνο του 2008.

Για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με τη διοίκηση της Doppler, αναμένεται η μείωση του τζίρου να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό και να μην ξεπεράσει το 5%. Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση των εξαγωγών βελτιώνει σημαντικά το cash flow της εταιρίας, καθώς όλες οι παραγγελίες προπληρώνονται.

Η Doppler διαθέτει θυγατρική εταιρία στην Πολωνία, στην οποία προγραμματιζόταν επένδυση ύψους 2 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία μονάδας κατασκευής ηλεκτρικών μερών του ανελκυστήρα. Ωστόσο, λόγω της κρίσης η επένδυση πάγωσε και θα επανεξεταστεί στο τέλος του 2009 με την προοπτική να υλοποιηθεί το 2010.

Οι νέες αγορές, που έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις της Doppler είναι κατά κύριο λόγο οι χώρες της Βόρειας Αφρικής, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα και τα ανοίγματα της εταιρίας στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Στο στάδιο της ωρίμανσης βρίσκεται ακόμη η αγορά της Ρωσίας. Η Doppler πραγματοποιεί άνογιμα και στις χώρες των Βαλκανίων, ενώ δρομολογεί τις πρώτες επαφές και με Γαλλία και Γερμανία. Σήμερα οι εξαγωγές της Doppler κατευθύνονται σε 30 χώρες από 15 τον Σεπτέμβριο του 2008. Εκτός από τους ανελκυστήρες η Doppler έχει ξεκινήσει τη διάθεση στην αγορά κυλιόμενων-σκαλών και συστημάτων για πάρκιγκ αυτοκινήτων.

Η Doppler ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2000  και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στο Βιομηχανικό Πάρκο Πολυκάστρου. Το 11, 91% της εταιρίας κατέχει η Attica Ventures. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Doppler είναι ο κ.Σταύρος Σταυρόπουλος.