Skip to main content

ΕΣΥ με 4.000 γιατρούς - διευθυντές

Την ύπαρξη περίπου 4.000 γιατρών που φέρουν τον τίτλο του διευθυντή στα 146 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.
Την ύπαρξη περίπου 4.000 γιατρών που φέρουν τον τίτλο του διευθυντή στα 146 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, καυτηριάζει το παγκόσμιας πρωτοτυπίας «πολυδιευθυντικό» σύστημα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το οποίο διατηρείται και με τον νέο νόμο του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι δημιουργήθηκε με «εξέλιξη ένα σώμα περίπου 4.000 γιατρών που φέρουν τον τίτλο του διευθυντή, είναι ηλικίας 50 έως 65 ετών, δεν κρίθηκαν και δεν αξιολογήθηκαν ποτέ και εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή τους ως κλειστό επάγγελμα, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό τους να εισέλθει στο σύστημα σε διευθυντική θέση. Αντίθετα, γιατροί με εξαίρετη καριέρα σε νοσοκομεία του εξωτερικού, πανεπιστημιακοί γιατροί που θα επιθυμούσαν να διευθύνουν τις μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ, άξιοι γιατροί του ιδιωτικού τομέα αποκλείονται. Το επιστημονικό δυναμικό του ΕΣΥ θα είναι γερασμένο και δημοσιοϋπαλληλικό».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Υγείας περί «αναβάθμισης του ΕΣΥ», ο οποίος προβλέπει και την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, οι πανεπιστημιακοί γιατροί καλούνται να επιλέξουν από το νέο έτος «το νοσοκομείο ή το ιδιωτικό τους ιατρείο» - ζήτημα που τίθεται σήμερα για μια ακόμη φορά επί τάπητος.

Με κοινή δήλωσή τους 64 γιατροί, πανεπιστημιακοί και του ΕΣΥ, επισημαίνουν ότι «η σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν μπορεί να αποτελεί πλέον τη μόνη σχέση εργασίας στο σύστημα Υγείας», υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία «έχει εγκλωβίσει τους γιατρούς σε πλαίσιο διαφθοράς και είναι υπεύθυνη για την παραοικονομία».

Μάλιστα, κατηγορούν τις ηγεσίες του υπουργείου ότι για να καλύψουν τις ανάγκες κατέφευγαν σε διάφορες «εφευρέσεις» και εμβαλωματικές λύσεις, όπως οι επικουρικοί γιατροί με ετήσιες συμβάσεις και οι γιατροί με σύμβαση, μέσω του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

«Εάν προστεθούν τα φακελάκια, οι παράνομες συναλλαγές με εταιρείες υλικών και προμηθευτές και τα παράνομα ιατρεία, για ποιο ΕΣΥ και ποια αποκλειστική απασχόληση μιλάμε» αναρωτιούνται.