Skip to main content

ΕΣΘ: Να μείνουν κλειστά τα καταστήματα στις 3 Μαΐου

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα της πόλης και να μείνει η αγορά κλειστή προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου.

Να μην ανοίξουν τα καταστήματα της πόλης και να μείνει η αγορά κλειστή προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το θέμα της λειτουργίας της Κυριακής 3 Μαίου, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), στο οποίο μετέχει και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Π.Φιλιππίδης και αποφασίστηκε να  προταθεί στις επιχειρήσεις να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους “με δεδομένο και βάσει στατιστικών στοιχείων ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις θα βρεθούν  ενώπιον ακόμη μίας αχρείαστης και αποτυχημένης Κυριακής”.

“Δύο χρόνια και τέσσερις εκπτωτικές περιόδους μετά, το συμπέρασμα είναι ότι οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν πρόσφεραν τίποτα στην αγορά, οι επιχειρήσεις δεν προχώρησαν σε γενικευμένες εκπτώσεις και προκάλεσαν σύγχυση στους καταναλωτές, πλήττοντας τον θεσμό των εκπτώσεων γενικότερα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

 Όπως ισχυρίζεται, το ίδιο ισχύει και για τις Κυριακές που λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα και, μεταξύ αυτών, οι  Κυριακές εντός των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, η κίνηση των οποίων αποδείχθηκε, όπως τονίζει, σε κάθε της διάσταση υποτονική και αναποτελεσματική.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, από την έναρξη ισχύος του Ν. 4177/2013, ήταν επιφυλακτικός όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων και τάχθηκε εναντίον της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες Κυριακές αυτών.

Παρ’όλα αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση και βάσει του υφιστάμενου Νόμου, αποτελεί απόφαση του κάθε καταστηματάρχη να ανοίξει ή να παραμείνει κλειστή η επιχείρησή του την Κυριακή.

Ο ΕΣΘ προσδοκά ότι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι σύντομα παρελθόν και διατηρεί την άποψη του ότι η οποιαδήποτε λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή πρέπει να αποτελεί θέμα των τοπικών κοινωνιών.