Skip to main content

ΕΣΘ: Μείωση του τζίρου για έξι στις δέκα επιχειρήσεις το 2016

Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης είχαν την εορταστική περίοδο μείωση του τζίρου τους, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 20% έως 30% από πέρυσι

Μείωση του τζίρου τους, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 20% έως 30% από πέρυσι, είχαν την περίοδο των εορτών οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, μετά από έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης σε καταστήματα του Κέντρου, της Ανατολικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, μόνο το 14% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 86% δήλωσε δυσαρεστημένο από την κίνηση των καταστημάτων την περίοδο των εορτών.

Το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι καλύτερη καταναλωτική κίνηση υπήρξε κατά την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, το 8% δήλωσε ότι κινήθηκε καλύτερα την περίοδο μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ το 42% δηλώνει ανικανοποίητο και τα δύο χρονικά διαστήματα.

Παρόμοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζει η αγοραστική κίνηση τις δύο Κυριακές που ήταν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, με το 80% να δηλώνει απογοητευμένο από την κίνηση των καταστημάτων την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, ενώ το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε απογοητευμένο από την κίνηση της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2016.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με πώς έκλεισε η χρονιά του 2016 σε σχέση με το 2015, το 62% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε μείωση τζίρου, κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 17%, το 18% έμεινε στα ίδια επίπεδα, ενώ μόνο το 8% δήλωσε αύξηση του ετήσιου τζίρου.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι η καταναλωτική διάθεση δεν δείχνει να αλλάζει, γεγονός που οδηγεί στην κάμψη των λιανικών πωλήσεων και κατ’επέκταση του τζίρου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ελπίδα όλων είναι η εκπτωτική περίοδος που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου 2017, να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις εμπορικές επιχειρήσεις», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος.