Skip to main content

Εσπινόζα: Να περάσουμε τώρα σε δράση

Η διεθνής κοινότητα με αφετηρία τη Βόννη συνενώνει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

Με σύνθημα την πιο συνεπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα ξεκίνησαν οι εργασίες της φετινής Διάσκεψης των ΗΕ για το Κλίμα στη Βόννη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει ποτέ διοργανωθεί επί γερμανικού εδάφους και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

Μήνυμα αλληλεγγύης από Γερμανία

Στην εναρκτήρια  ομιλία της η επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για το Κλίμα Πατρίτσια Εσπινόζα τόνισε ότι το 2017 θα συμπεριληφθεί ανάμεσα στα 3 πιο ζεστά χρόνια που έχουν ποτέ μετρηθεί. «Πρέπει να περάσουμε τώρα σε δράση», είπε. Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας των Φίτζι και προεδρεύων της φετινής Διάσκεψης Φρανκ Μπαϊνιμαράμα τόνισε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στο Παρίσι πρέπει να τηρηθούν. Η Γερμανία που φιλοξενεί μόνο από πλευράς διοργάνωσης της Διάσκεψη, προτίθεται να αυξήσει την οικονομική βοήθεια για νησιά που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Όπως εξήγγειλε η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ, θα διαθέσει ένα επιπλέον ποσό 50 εκ. ευρώ, εκτός των 190 εκ., στο λεγόμενο ταμείο προσαρμογής των ΗΕ για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Θέλουμε έτσι να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα», είπε η υπηρεσιακή υπουργός, που παραμένει στο αξίωμά της μέχρις ότου συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού. «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους  που πλήττονται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Απών ο Ντόναλντ Τραμπ

Πάνω από 190 χώρες του κόσμου έχουν στείλει εκπροσώπους στην πρώην γερμανική πρωτεύουσα για να εξετάσουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η υλοποίηση της Συμφωνίας για το Κλίμα των Παρισίων και τι θα πρέπει ακόμη να γίνει για να φτάσει η παγκόσμια κοινότητα τον στόχο της, τη μείωση δηλαδή της θερμοκρασίας της γης κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με τη προβιομηχανική περίοδο. Η ευφορία που επικράτησε στο Παρίσι έχει δώσει τη θέση της σε κλίμα σκεπτικισμού. Ήδη εμπειρογνώμονες θεωρούν το στόχο πολύ φιλόδοξο και σημειώνουν ότι ακόμη και αν οι επιμέρους χώρες εκπληρώσουν κατά γράμμα τους εθνικούς στόχους, η αύξηση της θερμοκρασίας θα αγγίξει τους 3 βαθμούς. Κανείς από τους διοργανωτές της Διάσκεψης δεν βάζει τον πήχη ψηλά, κανείς δεν αναμένει μεγαλόστομες υποσχέσεις, ενώ την ατμόσφαιρα βαραίνει η ενεργειακή στροφή των ΗΠΑ, μετά την καταγγελία της συμφωνίας των Παρισίων.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βόννη, σε αντίθεση με τον γάλλο ομόλογό του Μακρόν κι άλλους ανώτατους αξιωματούχους. Η διοργανώτρια Βόννη θέλει να δώσει τόνο αισιοδοξίας και καλό ενεργειακό παράδειγμα. Τα λεωφορεία πχ. που χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες και οι δημοσιογράφοι είναι ηλεκτροκίνητα, φερμένα από την …Βρέμη, ενώ η πόλη έχει διαθέσει 600 ποδήλατα για τις μετακινήσεις.  Ως και το φαγητό που θα προσφερθεί, θα έχει αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα!

Dpa, afp/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle