Skip to main content

Ποια έργα του Δ.Θεσσαλονίκης μένουν στον αέρα λόγω λήξης του ΕΣΠΑ

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη, μετά και την ενημέρωση από τη Διαχειριστική Αρχή ότι πρέπει να έχουν τελειώσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και πως δε θα δοθούν παρατάσεις.

Δύο έργα, πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθούν έως το τέλος της χρονιάς, όπως προέκυψε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, μεταξύ των αρμόδιων αντιδημάρχων και της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου που επιβλέπει τα έργα.

Πρόκειται για την «επέκταση συστήματος συμπίεσης απορριμμάτων και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου ΣΜΑ Πυλαίας» και την «ενεργειακή αναβάθμιση στο Κτήριο Αρχιτεκτονικής και στο Κτήριο Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης».  

Ωστόσο, για το ΣΜΑ Πυλαίας, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί μέρος του υπό προϋποθέσεις στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020).

Για το έργο της εξοικονόμησης ενέργειας των δύο κτηρίων του δήμου, γίνονται προσπάθειες να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους οι παρεμβάσεις στην Κεντρική Βιβλιοθήκη και να παραδοθεί στο κοινό. Ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνει το ίδιο και το Κτήριο Αρχιτεκτονικής για το οποίο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να το αναλάβει ο ίδιος ο δήμος. Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα αφορά επιδοτήσεις για έργα που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με παρεμβάσεις ενεργειακές και περιβαλλοντικές.

Ποια έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ τελειώνουν το επόμενο διάστημα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες στα δύο σχολεία, της προσθήκης στο κτιριακό συγκρότημα του 5ου Γυμνασίου στην οδό Κριεζώτου και του παραρτήματος του Ά Γυμνασίου Αρρένων.

Με γρήγορους ρυθμούς κινείται ο εργολάβος και στην πλατεία Χρηματιστηρίου, έργο το οποίο είχε «παγώσει» για περίπου 100 μέρες λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στη χώρα το καλοκαίρι. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες και για το Κοινωνικό Ιατρείο στην Τριανδρία, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί το κτήριο και να προχωρήσει μετά η παραλαβή των ιατρικών μηχανημάτων. Ακόμη, απομένουν να ολοκληρωθούν κάποιες μικρές παρεμβάσεις στη Νέα Παραλία, καθώς και η παραλαβή των οχημάτων Καθαριότητας.

Από την άλλη πλευρά, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης του διατηρητέου κτιρίου πρώην Δημοτικών Σφαγείων και η αναβάθμιση του οδικού άξονα της Αγίου Δημητρίου.

Ήδη η δημοτική αρχή είναι σε συνεχή επαφή με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα, δεν θα μείνουν μεγάλες εκκρεμότητες και πως δεν θα μείνει κάποιο μεγάλο έργο εκτός ΕΣΠΑ.

Μιλώντας στη Voria.gr ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν κάποια μικρά υπόλοιπα τα οποία θα αντιμετωπιστούν. «Βρισκόμαστε σε οργασμό εργασιών για να ολοκληρωθούν τα έργα του ΕΣΠΑ έως τις 31/12/2015, να πληρωθούν οι εργολάβοι και να γίνει η παραλαβή των έργων» τόνισε η κ. Ρανέλλα, σύμφωνα με την οποία γίνεται προετοιμασία για το νέο πρόγραμμα, αν και δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Την ίδια ώρα πάντως η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συζητήσεις και σε αναζήτηση άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία η Ελλάδα έχει μικρή απορροφητικότητα. Ήδη σύμφωνα με την κ. Ρανέλλα, ο δήμος είναι σε επαφή με φορείς που γνωρίζουν 3-4 προγράμματα και εξετάζει κατά πόσο μπορεί να τα απορροφήσει και να τα υλοποιήσει προς όφελος της πόλης.

Επίσης η δημοτική αρχή είναι σε προχωρημένες συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την οποία αναμένονται εξελίξει μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου.