Skip to main content

ESM: Συνεδρίαση τη Δευτέρα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Η συνεδρίαση συγκαλείται σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και θα συζητήσει τις επιπτώσεις τριών μέτρων που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους

Την προσεχή Δευτέρα θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη, θα εξεταστούν πρώτα οι κανόνες που εφαρμόζονται σε όλες τις παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησής τους και της χρηματοδότησής τους, «διασφαλίζοντας ότι οι δαπάνες των μέτρων απομονώνονται και θα καλυφθούν από την Ελλάδα, και ότι άλλα μέλη του ESM δεν επωμίζονται πρόσθετα κόστη».

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλείται σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με παρατηρητές από τους θεσμούς και τελεί υπό την προεδρία του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνεδρίαση του ESM θα αφορά τις επιπτώσεις των τριών παρακάτω μέτρων:

- Θα εκδοθούν νέα ομόλογα, σταθερού επιτοκίου, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ομόλογα, κυμαινόμενου επιτοκίου, που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα τη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα.

- Ο ESM θα παρέμβει στις συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου, με στόχο τη σταθεροποίηση του κόστους χρηματοδότησης για την Ελλάδα και τη μείωση του κινδύνου μελλοντικής αύξησης των επιτοκίων.

- Ο ΕSM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα, μέσω μακροπρόθεσμων ομολόγων, τα οποία θα ευθυγραμμίζονται με τον χρόνο ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση του κόστους επιτοκίων για την Ελλάδα.