Skip to main content

ESM: Ανοιχτό τo ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίου στο δάνειο των 86 δισ.

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμένει για πάντα στο ίδιο χαμηλό επίπεδο, δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του ESM.

Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων του πρόσφατου δανείου των 86 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κρίστοφερ Φράνκελ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το επιτόκιο θα παραμένει για πάντα στο ίδιο χαμηλό επίπεδο» τόνισε ο Φράνκελ, σημειώνοντας ότι «αυτό που ξέρουμε είναι ότι το σημερινό επιτόκιο δεν είναι ίδιο με αυτό που θα έχουμε αύριο, πόσω μάλλον με αυτό που θα έχουμε σε πέντε ή 10 χρόνια από τώρα».

Σημειώνεται ότι το τρέχον επιτόκιο αποπληρωμής του δανείου των 86 δισ. ευρώ ανέρχεται στο 1%. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως χαμηλό επιτόκιο, καθώς σε πρόσφατη δημοπρασία 30ετών ομολόγων του ESM, το επιτόκιο δανεισμού  ανήλθε στο 1,785%. Επομένως, ο Μηχανισμός δανείζει την Ελλάδα, με χαμηλότερο επιτόκιο από ότι δανείζεται ο ίδιος.

«Από τη μία ημέρα στην άλλη, το επιτόκιο μπορεί να αλλάξει» εξήγησε, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι αλλαγές θα εξαρτηθούν από την έκδοση των ομολόγων του ESM. Αυτή τη στιγμή το κόστος δανεισμού κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που αποκλιμακώνει τις πιέσεις στις αγορές ομολόγων.

Φυσικά, καταλήγει ο Φράνκελ, το επιτόκιο μπορεί να αναθεωρηθεί και προς τα κάτω, κάτι το οποίο ενδεχομένως να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά στο μέλλον, μπορεί να διαγράψει ανοδική πορεία.