Skip to main content

ESM: Aναγκαία η εφαρμογή πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων

Ο ESM αναφέρει ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος υπονομεύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στην ετήσια απολογιστική του έκθεση, κάνοντας λόγο για «πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, η οποία αποσταθεροποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον».

Μεταξύ άλλων, ο ESM αναφέρει ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος, ο οποίος πλήττεται από το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπονομεύουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Παρότι χαρακτηρίζει ως θετικό μέτρο τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο ESM αξιώνει τη λήψη πιο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τις τράπεζες να λάβουν επιπλέον μέτρα για τη μείωση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και τη στήριξη των επενδύσεων.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο Μηχανισμός καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του ΤΑΙΠΕΔ από πολιτικές πιέσεις και καλέ την κυβέρνηση να ενισχύσει το πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, ο ESM επισημαίνει ότι παρά τα σημάδια ανάκαμψης, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος θα αυξήσει τους κινδύνους της οικονομίας, ενισχύοντας τις δυσχέρειες της οικονομίας.

Σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία λήφθηκαν προσφάτων, διαμηνύει ότι έχουν θετική επίπτωση, καθώς αναμένεται να οδηγήσουν στη μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.