Skip to main content

Αισιοδοξία Σουλτς ότι θα κερδίσει τις εκλογές

Ενώ στις δημοσκοπήσεις προηγούνται σταθερά οι Χριστιανοδημοκράτες ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών πιστεύει σε μια νίκη.

Την πεποίθηση ότι «όλα είναι ακόμη ανοιχτά» και πως έχει «καλές πιθανότητες» να κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο Δεύτερο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι δεν αποκλείει και η επόμενη κυβέρνηση να είναι ξανά ένας μεγάλος συνασπισμός, δηλαδή να αποτελείται από Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Αυτή τη φορά όμως υπό την ηγεσία του. Πάντως, στις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να προηγείται σταθερά το CDU. Σε χθεσινή δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Bild οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν ένα 38%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίζονται στο 24%.

Επικέντρωση σε θέματα εσωτερικής πολιτικής

Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός άσκησε σφοδρή κριτική στους επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Όπως τόνισε, προτίμησαν τα βραχυπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στους ισολογισμούς των εταιρειών τους παρά να κάνουν εκείνες τις επενδύσεις που είναι αναγκαίες. Πάντως, χάρη στους Σοσιαλδημοκράτες επιτεύχθηκε να μην χρεωθούν οι αγοραστές των αυτοκινήτων ντίζελ το κόστος της αλλαγής στο λογισμικό των κινητήρων.

Μια δεύτερη αισθητή διαφοροποίηση του κ. Σουλτς από την καγκελάριο αφορούσε την προϋπολογισμό για την άμυνα. Μιλώντας σε μια δεύτερη τηλεοπτική εμφάνιση την Κυριακή στην τηλεόραση του RTL με πολίτες ο Μάρτιν Σουλτς διαφώνησε με τα σχέδια των Χριστιανοδημοκρατών για αύξηση του προϋπολογισμού άμυνας. Όπως υποστήριξε, τα προβλεπόμενα 30 δισ. για εξοπλισμούς, θα πρέπει να επενδυθούν στην εσωτερική ασφάλεια, δημιουργώντας νέες θέσεις για αστυνομικούς, δικαστές και εισαγγελείς. Αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στην ΕΕ, ο κ. Σουλτς ανακοίνωσε ότι ως καγκελάριος θα επιδιώξει την περικοπή κοινοτικών πόρων για εκείνα τα κράτη μέλη που αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες.

Συνασπισμός της Τζαμάικας;

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των πιθανών συνασπισμών μετά τις εκλογές -ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών εκφράστηκαν υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, το λεγόμενο «Συνασπισμό της Τζαμάικας».

Ως ένα «σχέδιο για το μέλλον» και μια «σύνδεση ανάμεσα στην οικολογία και την οικονομία» χαρακτήρισε μια τέτοια συνεργασία ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σλέσβιγκ Χόλσταϊν, Ντάνιελ Γκύντερ. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ήδη ηγείται ενός τέτοιου συνασπισμού στο κρατίδιό του και θεωρείται ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους της Άγκελα Μέρκελ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: Deutsche Welle