Skip to main content

Αισιοδοξία για το θετικό σενάριο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η αγορά προεξοφλεί το θετικό σενάριο και το ίδιο και διάφορα τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομιλήσαμε τις προηγούμενες μέρες.

Εντείνεται, για κάποιο λόγο, η αισιοδοξία ότι τελικώς στο μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης θα επικρατήσει το ήπιο σενάριο. Γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank) θα αποφύγουν την κρατικοποίηση.

Το παράδοξο είναι ότι η είδηση αυτή ανακυκλώνεται χωρίς να προκύπτει από κάποια συγκεκριμένη «πηγή» κι αυτό είναι παράλληλα που προκαλεί και τα περισσότερα ερωτηματικά. Το πιο παράδοξο όλων είναι ότι η αγορά προεξοφλεί το συγκεκριμένο θετικό σενάριο και το ίδιο και διάφορα τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομιλήσαμε τις προηγούμενες μέρες.

Αργά ή γρήγορα, πάντως, οι μάσκες, αναφορικά με το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα, θα πέσουν. Κι αυτό γιατί, το ερχόμενο Σάββατο, το πρωί, από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του stress test, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί εν πολλοίς ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης.

Λίγες ώρες μετά θα «βγει» και το νούμερο του AQR, το οποίο εκτιμάται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτή τη φάση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το νούμερο δεν θα είναι μεγάλο, ωστόσο, είναι άγνωστο ακόμα που τελικά θα διαμορφωθεί. Γι αυτό και άπαντες τελούν εν αναμονή.