Skip to main content

Έρχονται αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων

Για αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων όσο και χορηγήσεων, προειδοποίησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου EFG Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της τελικής εκ
Μονόδρομος είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων τόσο σε καταθέσεις όσο και χορηγήσεις, εάν συνεχιστεί το υψηλό κόστος άντλησης ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά. Για την εξέλιξη αυτή προϊδέασε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου EFG Eurobank, κ. Νικόλαος Καραμούζης, ο οποίος τόνισε ότι το υψηλό κόστος άντλησης ρευστότητας ήδη περνάει στα επιτόκιακαταθέσεων και εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση -παρά τις προσπάθειεςπου καταβάλλουν οι τράπεζες- θα περάσει και στις χορηγήσεις.

Ο κ. Καραμούζης απέδωσε την απροθυμία των τραπεζών να ανοίξουν τις στρόφιγγες προς τις επιχειρήσεις στην αδυναμία του δημοσίου να πείσει για τη φερεγγυότητά του, ενώ επεσήμανε ότι όσα ακούγονται για την εκτόξευση των επισφαλειών δεναντανακλούν την πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει σημαντική χειροτέρευση»,είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουμε να παροπλίζουμε το παραγωγικό δυναμικό»

«Δεν μας δίνει ευχαρίστηση να παροπλίζουμε το παραγωγικό δυναμικό.Έχουμε κάθε κίνητρο να διευκολύνουμε τους πελάτες μας, να κερδίσουμεμαζί χρόνο, να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις εν λειτουργία, ώστε νααποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αρκεί και οι ίδιοι νασυναισθάνονται την κοινή ευθύνη για το πρόβλημα», ανέφερε οκ. Καραμούζης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της τελικής εκδήλωσης τουΣυνεδρίου Βιομηχανία 2020, που διοργανώνουν σήμερα το απόγευμα στηΘεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο όμιλος EFGEurobank. Υποστήριξε ότι οι τράπεζες επιδεικνύουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα στα νέαδεδομένα σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές ευφορίας, που είχανκατηγορηθεί για μεμπτές συμπεριφορές, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν, πλέον, περιθώρια στείρωναντεγκλήσεων και ανταγωνισμών.

«Κράτος, κοινωνία, Τράπεζες και επιχειρηματικός τομέας οφείλουμε να συμπλεύσουμε προς ένα κοινό στόχο για την έξοδο από την κρίση και με κοινή στρατηγική για την ενεργοποίηση ενός νέου ενάρετου κύκλου διατηρήσιμης ανάπτυξης και ευημερίας. Αντί για αργό θάνατο ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και ζωής να επικρατήσει στον τόπο μας», επεσήμανε ο κ. Καραμούζης και πρόσθεσε ότι οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα χτίστηκαν πάνω στη δική μας αδυναμία να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τα προβλήματα. Χαιρέτισε τη χάραξη μιας γενικότερης πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ κατά της κερδοσκοπίας, αλλά δήλωσε αντίθετος σε λύση-σωσίβιο για την Ελλάδα, καθώς «οποιαδήποτε λύση είναι σχεδιασμένη μόνο για μας θα μας πάει πίσω. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς δεκανίκια αξιοποιώντας τις δυνάμεις μας». Εξήγησε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι ανάγκη να υλοποιηθεί με συνέπεια στο ακέραιο, ώστε να αλλάξει και το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, για τη διασφάλιση διατηρήσιμης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο τετράπτυχο: δημοσιονομική εξυγίανση, μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού για τη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής

Τόσο ο κ. Καραμούζης όσο και ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, κ. Νικόλαος Πέντζος συμφωνούν στην ανάγκη συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη χάραξη της αναπτυξιακής και βιομηχανικής πολιτικής. Όπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Πέντζος, ο ΣΒΒΕ θα καταθέσει την πρότασή του για τη βιομηχανική πολιτική στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία θα είναι κεντρική ομιλήτρια το απόγευμα στο συνέδριο Βιομηχανία 2020.

Συγκεκριμένα, θα προτείνει τη δημιουργία άμεσα  ολιγομελών ευέλικτων Ομάδων Εργασίας, που θα αποτελούνται από επιχειρηματίες, υπηρεσιακούς παράγοντες της δημόσιας διοίκησης και ενδεχομένως ακαδημαϊκούς, οι οποίοι  θα μελετήσουν  τις προτάσεις του ΣΒΒΕ, όπως αυτές έχουν προκύψει από τις επτά συναντήσεις εργασίας του σπονδυλωτού συνεδρίου Βιομηχανία 2020 από  τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα. «Οι Ομάδες Εργασίας θα συνδιαλλαγούν  και θα συζητήσουν  μαζί  με τις δικές μας επιτροπές και ομάδες εργασίας, έτσι ώστε  σε εύλογο  χρονικό διάστημα να επανέλθουν με προτάσεις  επίλυσης του θέματος προς την αρμόδια πολιτική ηγεσία. Αν υπάρχει πολιτική βούληση, πολλές από τις προτάσεις μας μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιηθούν, είτε όπως προτείνονται είτε κατόπιν μικρής επεξεργασίας», διευκρίνισε ο κ. Πέντζος. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά και στην υπό διαπραγμάτευση Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τη ΓΣΕΕ ο κ. Πέντζος τόνισε ότι «σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία απαιτούνται θυσίες από όλους, ώστε να φύγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ελπίζουμε τα νέα δεδομένα να ληφθούν υπόψη από τη ΓΣΕΕ».

Η πρόταση της Eurobank, όπως την παρουσίασε ο κ. Καραμούζης, αφορά στη δημιουργία τριών Εθνικών Συμβουλίων με σημαντική συμμετοχή φορέων και προσωπικοτήτων του ιδιωτικού τομέα θα αναλάβουν και θα δεσμευθούν σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, το αργότερο εντός τριών μηνών, να επεξεργασθούν και να παρουσιάσουν ένα πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα νέο οδικό χάρτη με στόχους, μέτρα, προϋποθέσεις και χρονοδιαγράμματα για τη διαμόρφωση ενιαίας εθνικής στρατηγικής σε τρεις τομείς:
α) την ανάδειξη και προώθηση της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας,
β) την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και την προσέλκυση ξένων παραγωγικών κεφαλαίων και
γ) τη ριζική αναδιάρθρωση και αποτελεσματική οικονομική λειτουργία του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.