Skip to main content

Έρχεται κύμα ιδιωτικοποιήσεων

Μετά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις, βγάζοντας στο σφυρί ακόμα και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέο
Του Σπύρου Νάννου
 

Μετά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις, βγάζοντας στο σφυρί ακόμα και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας  στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC κατά την παραμονή του στην Αμερική, έδειξε τις διαθέσεις του σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που θα γίνουν στην Οικονομία τους επόμενους μήνες, με τις ιδιωτικοποιήσεις να έχουν πλέον την τιμητική τους.

Ειδικότερα και στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Μπαρτιρόμο εάν εξετάζει ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης κάποιων περιουσιακών στοιχείων, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε τα εξής: «Υπάρχει και μια τεράστια κτηματική περιουσία του Δημοσίου. Οι εκτιμήσεις την ανεβάζουν στα 250 δισ. ευρώ - κτηματική περιουσία ή δημόσιες επιχειρήσεις. Ένα κομμάτι θα ιδιωτικοποιηθεί ή θα αναπτυχθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, έχουμε κάποιες  από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πολύ σημαντικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στάδια, το παλαιό αεροδρόμιο και ούτω καθεξής. Επίσης, κάποιες από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, εφαρμόζοντας την πράσινη ανάπτυξη και την υψηλή τεχνολογία, έτσι ώστε να ωφεληθούν και οι πολίτες της χώρας μας, αλλά και οι επενδυτές. Κάποιοι μας έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους. Για παράδειγμα, το Νορβηγικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο, το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλο τον κόσμο νομίζω, αποφάσισε πρόσφατα να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Και είναι αρκετά αντικειμενικοί, όταν λαμβάνουν αποφάσεις».

Ομόλογα στους ομογενείς και η παραοικονομία

Εξάλλου, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πως θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων για τους ομογενείς: «Το μόνο που θα κάνουμε τώρα είναι να εκδώσουμε ομόλογα για τη Διασπορά, περιορισμένα σε αριθμό ομόλογα, που συνδέονται συγκεκριμένα με τους Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν. Δεν θα απευθυνθούμε επομένως στις αγορές αυτή τη στιγμή. Θέλουμε  βέβαια να βγούμε στις αγορές το συντομότερο δυνατό, γι΄ αυτό και παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα. Υπάρχει επίσης και μια  εγγύηση, το δάνειο από το ΔΝΤ και  ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μηχανισμός στήριξης. Και αυτό μας αφήνει  περιθώριο για τις  αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές».

Επεσήμανε ακόμα πως η έξοδος της χώρας από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί στην Ελλάδα με την παραοικονομία. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα έχει μια τεράστια παραοικονομία. Βασικά πρόκειται για μειονέκτημα, αλλά μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, διότι εάν τα στοιχεία της παραοικονομίας ενταχθούν στις επίσημες στατιστικές και τα έσοδα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό, αυτό θα αποτελέσει μεγάλη ώθηση για την οικονομία μας».