Skip to main content

Έρχεται η Κάρτα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ταυτότητα πρόκειται να αποκτήσουν πλέον οι άποροι στο δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς η αρμόδια αντιδημαρχία αναζητά ουσιαστικότερους τρόπους στήριξης των ευπαθών ομάδων.

της Κάτιας Γερακαρίτου

 

Ταυτότητα πρόκειται να αποκτήσουν πλέον οι άποροι στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος προωθεί την κάρτα κοινωνικής αλληλεγγύης. Σκοπός της αντιδημαρχίας κοινωνικής πολιτικής είναι να αλλάξει ο τρόπος προσφοράς προς τους δημότες, και να γίνει πιο ουσιαστικός και χρήσιμος. Η κάρτα αυτή θα έχει τα στοιχεία και την φωτογραφία του άπορου δημότη και με την επίδειξη αυτής θα τυγχάνει γενναίας έκπτωσης σε ήδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και είδη ένδυσης. Για την προμήθεια της κάρτας θα τεθούν κάποια εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία όμως αναμένεται να εξεταστούν αργότερα. Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε φάση συναντήσεων, προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.

«Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με επιχειρήσεις της πόλης, ώστε να έχουμε μια συνεργασία. Έχουμε συνέχεια ραντεβού, υπάρχουν εταιρείες που έχουν μέσα στην πολιτική τους την κοινωνική προσφορά» τόνισε μιλώντας στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλυψώ Γούλα. Σημειώνεται ότι ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταργήσει τις διατακτικές, που δίνονταν τις εορταστικές περιόδους, από την προηγούμενη διοίκηση. «Πιστεύουμε ότι είναι πιο χρήσιμος αυτός ο τρόπος από κάποιες διατακτικές, που δίνονταν σποραδικά σε συγκεκριμένους ανθρώπους» τόνισε η κ. Γούλα, αναφέροντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν κάποιες (διατακτικές) που ακόμα οφείλονται. Το 2010 είχαν προϋπολογιστεί 300.000 ευρώ για τη διανομή διατακτικών σε άπορους, εκ των οποίων ενταλματοποιήθηκαν 84.000 ευρώ. Φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης μοίρασε την Μεγάλη Εβδομάδα σε άπορους, πρόσφυγες, άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, 550 πακέτα αγάπης, με είδη πρώτης ανάγκης.

Νέα δομή καθημερινής φροντίδας για τους άστεγους

Αλλάζει ρότα η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προς τους άστεγους και προχωρά στη δημιουργία μιας καινούργιας δομής καθημερινής φροντίδας για τους άστεγους. Στα σχέδια της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος, ο οποίος πέρα από το συσσίτιο, θα περιλαμβάνει πλυντήρια, στεγνωτήρια και μπάνια, προκειμένου οι άστεγοι να απολαμβάνουν ουσιώδης υπηρεσίες, οι οποίες συνάδουν με την αξιοπρέπειά τους. Υπάρχει πρόβλεψη στον ίδιο χώρο να υπάρχει η δυνατότητα στέγασης κάποιου αριθμού αστέγων. «Επιδιώκουμε μια πολιτισμένη προσέγγιση» σημείωσε η κ. Γούλα. Αρχικά πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις ο χώρος αυτός να δημιουργηθεί σε χώρο του λιμανιού, αλλά κάτι τέτοιο τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είναι δυνατόν και πλέον η αρμόδια αντιδήμαρχος βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου.