Skip to main content

Έρχεται εσπευσμένα η τρόικα στην Αθήνα

Γιατί ξεκινά νωρίτερα ο έλεγχος προόδου της ελληνικής Οικονομίας από τους εκπροσώπους της τρόικας, που φθάνουν στη χώρα μας στα τέλη Ιανουαρίου, αιφνιδιάζοντας το οικονομικό επιτελείο
Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, καθώς και ο ενδελεχής έλεγχος της οικονομίας προκειμένου να εγκριθεί η τέταρτη δόση του δανείου, φέρνει στις 27 Ιανουαρίου του εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνας.

Εκτός από τον έλεγχο προόδου της ελληνικής οικονομίας τα στελέχη της τρόικας θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης που θα υπογράψει η Ελλάδα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της ευρωζώνης. Η νέα σύμβαση θα προβλέπει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, η οποία δεν αποκλείεται να εγκριθεί τον προσεχή  Μάρτιο.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μ. Μπούτι, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι η επιμήκυνση πρόκειται να εγκριθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η κυβέρνηση πάντως θα ήθελε η έγκριση της επιμήκυνση του δανείου να έρθει πριν την εκταμίευση της τέταρτης δόσης. Και αυτό διότι στην περίπτωση που η δόση του Μαρτίου εκταμιευθεί πριν την παροχή της επιμήκυνσης, τότε το ποσό αυτό θα μείνει εκτός των ευνοϊκών όρων.

Πάντως η εσπευσμένη άφιξη της τρόικας αιφνιδιάζει το οικονομικό επιτελείο που «τρέχει» να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο. Στα θέματα που αναμένεται να προχωρήσουν γρηγορότερα είναι η έγκριση του σχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και το φορολογικό νομοσχέδιο.