Skip to main content

Ερωτηση Χατζηδάκη για τις ταμειακές στα πρατήρια υγρών καυσίμων

Η εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών προκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να περιοριστεί το λαθρεμπόριο, η νοθεία και η φοροδιαφυγή στον κλάδο.
Τα βήματα της κυβέρνησης για την εφαρμογή  του νόμου που προβλέπει την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια υγρών καυσίμων ζητά να μάθει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής της ΝΔ στη Β΄Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης. Επί της ουσίας η ερώτηση αφορά στην εφαρμογή του νόμου 3748/2009, που προβλέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια, το οποίο υποχρεωτικά συνδέεται με ταμειακή μηχανή, εντός έξι μηνών, δηλαδή μέχρι την 7η Φεβρουαρίου 2010.

Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται σ΄ αυτά που έχει προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της αγοράς. Ειδικότερα, η εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών προκρίθηκε προκειμένου να περιοριστεί το λαθρεμπόριο, η νοθεία και φοροδιαφυγή στον κλάδο.

«Είναι δε ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με μέτρα που θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, ενισχύοντας παράλληλα την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών», αναφέρει στην ερώτηση του ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής της Ν.Δ ρωτά τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, αναφορικά με:

-Την προώθηση των υπουργικών αποφάσεων, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η ρύθμιση εγκατάστασης στα πρατήρια υγρών καυσίμων ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών και ταμειακών μηχανών.
-Αν έχει πρόθεση η κυβέρνηση να υλοποιηθούν οι ψηφισθείσες ρυθμίσεις για όλα τα είδη καυσίμου και με ποιο τρόπο.
-Σε ποιο φορολογικό καθεστώς εντάσσονται σήμερα οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και σε ποιο θα εντάσσονται μετά την εγκατάσταση των ταμειακών μηχανών.
-Αν υπάρχει σχεδιασμός για την οικονομική ενίσχυση των πρατηριούχων, προκειμένου να προμηθευτούν τους μηχανισμούς.