Skip to main content

Ερώτηση Χατζηδάκη για τις περικοπές ενισχύσεων ΜΜΕ

Η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει πάνω από 50% το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (ΔΆ ΚΠΣ) που στοχεύει στην επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αποτέλεσε αιτία για να καταθέσει ερώ
Η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει πάνω από 50% το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (ΔΆ ΚΠΣ) που στοχεύει στην επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αποτέλεσε αιτία για να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι από 1,3 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός της προκήρυξης για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise), η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον μειώνει σε 590 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης ρωτά την κυβέρνηση πώς συνάδει η απόφαση αυτή με τις εξαγγελίες για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ζητά να μάθει πώς θα αξιολογηθούν τώρα οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί με βάση τα προηγούμενα κριτήρια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και οι οποίες ξεπερνούν τις 68.000.

Επίσης, στην ερώτησή του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ζητά να πληροφορηθεί ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επί τρεις μήνες έχουν παγώσει προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα της μεταποίησης ύψους 320 εκατ. ευρώ που είχε σχεδιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ 2007-13).

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, ενώ από τη μία δηλώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από την άλλη περικόπτει κοινοτικά κονδύλια. Ενώ, από τη μία, κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ, από την άλλη παγώνει επί τρεις μήνες σημαντικά κοινοτικά προγράμματα για την επιδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και ενώ συμπληρώνονται οι περίφημες πρώτες 100 μέρες της νέας διακυβέρνησης, δεν έχουν οριστεί οι τρεις πιο σημαντικοί Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς που διαχειρίζονται κονδύλια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».