Skip to main content

Ερώτηση Βόζεμπερκ στην Κομισιόν για την τουρκική προκλητικότητα

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν στηλιτεύοντας την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα.

Την άμεση και έντονη αντίδραση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, προκάλεσαν οι δηλώσεις κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού από το σύμμαχο του Ερντογάν και επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενόψει των επερχόμενων εκλογών.  

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν στηλιτεύοντας την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, που πυροδοτεί νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, δύο μέρες μάλιστα μετά τη Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι πλέον η Τουρκία αγνοεί τις επιβεβλημένες σχέσεις καλής γειτονίας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που οφείλει να σέβεται ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.
    
H κυρία Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο θεωρητικές εξαγγελίες καταδίκης της τουρκικής στάσης σε δηλώσεις, κείμενα και ψηφίσματα αλλά και την άσκηση έντονων πιέσεων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να ακολουθήσει η Τουρκία την οδό της διεθνούς νομιμότητας, όπως επιβάλλεται από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Σε ένα παραλήρημα προκλητικών δηλώσεων, ο σύμμαχος του Ερντογάν και επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού, συνεχίζοντας την τακτική της κλιμακούμενης επιθετικότητας που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία απέναντι σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα αυτή τη φορά έφτασε στα όρια της ρητορικής μίσους σε ιδιαίτερα σοβαρό τόνο ενώ δεν έλειψαν και δηλώσεις που πυροδοτούν νέες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δύο μέρες μάλιστα μετά την ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Δεδομένου ότι η απειλητική στάση της Τουρκίας απέναντι σε κράτος μέλος της Ε.Ε. κινείται πλέον σκόπιμα και συνειδητά εκτός ορίων, παραβιάζει τις επιβεβλημένες σχέσεις καλής γειτονίας και δεν ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που οφείλει να σέβεται η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποια η πρόοδος που θεωρεί ότι επετεύχθη στις ευρωτουρκικές σχέσεις κατά την πρόσφατη Σύνοδο της Βάρνας;
- Πώς σκοπεύει να αντιδράσει σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και να πιέσει την Τουρκία να ακολουθήσει την οδό της διεθνούς νομιμότητας, πέραν των όποιων θεωρητικών εξαγγελιών περί καταδίκης της τουρκικής στάσης σε κείμενα και δηλώσεις;».