Skip to main content

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις

Μόνο 13.973 από τα 63.302 άτομα που προβλέπονται συνολικά, έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής.

Για αξιοσημείωτη καθυστέρηση και κωλυσιεργία των κρατών - μελών της Ε.Ε. να ανταποκριθούν στις μετεγκαταστάσεις κάνουν λόγο 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και ζητούν να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς.

Όπως αναφέρουν παρά την πρόοδο που έχει επισημανθεί τους τελευταίους μήνες, σε σύγκριση με τα ποσοστά του 2016, τελικά μόνο 13.973 από τα 63.302 άτομα που προβλέπονται συνολικά, έχουν μετεγκατασταθεί από Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι στιγμής.

Προσθέτουν πως στην ίδια κατεύθυνση με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, λειτουργεί και η οικογενειακή επανένωση, η οποία αποτελεί, βασικό δικαίωμα των αιτούντων διεθνούς προστασίας και πρόκειται με απλά λόγια για το δικαίωμα ενός πρόσφυγα να επανενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, που βρίσκονται σε άλλο κράτος-μέλος.

Παρόλα αυτά, αναφέρουν, στις 29 Μαΐου 2017 δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», επιστολή που φέρεται να απέστειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προς τον Γερμανό ομόλογό του, η οποία αναφέρεται σε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, με στόχο να περιοριστεί προσωρινά ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρονται κάθε μήνα από την Ελλάδα στη Γερμανία, βάσει της διαδικασίας της οικογενειακής επανένωσης.

Το θέμα αυτό μάλιστα, έχει λάβει ευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις, τόσο από βουλευτές στη γερμανική Βουλή, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Μία τέτοια συμφωνία, η οποία καθυστερεί τις διαδικασίες για την επανένωση αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται στη χώρα μας, με άλλα μέλη της οικογένειάς τους, που διαμένουν στη Γερμανία, βρίσκεται σε κάθε περίπτωση εκτός του διεθνούς και ευρωπαϊκού πλαισίου για την προστασία των προσφύγων» σημειώνουν οι 33 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ρωτούν κατόπιν τούτων τον αρμόδιο υπουργό:

    Ποιες περαιτέρω πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να προχωρήσει η ουσιαστική και γρήγορη εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα;
    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση απ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ των προβλεπόμενων για την οικογενειακή επανένωση;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας, Γ. Ακριώτης, Σία Αναγνωστοπούλου, Χρ. Αντωνίου, Ελένη Αυλωνίτου, Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Παναγιώτα Βράντζα, Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Μαρία Θελερίτη, Ιω. Θεωνάς, Αννέτα Καββαδία, Γ. Καΐσας, Χρ. Καραγιαννίδης, Χρ. Καστόρης, Τάσος Κουράκης, Τρ. Μηταφίδης, Ανδ. Μιχαηλίδης, Αθ. Μιχελής, Ιω. Μιχελογιαννάκης, Ν. Ξυδάκης, Γ. Πάλλης, Γ. Πάντζας, Αθ. Παπαδόπουλος, Ν. Παρασκευόπουλος, Θ. Παραστατίδης, Ιω. Σαρακιώτης, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Γρ. Στογιαννίδης, Αντ. Συρίγος, Γ. Τσόγκας, Γ. Ψυχογιός.