Skip to main content

Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για το brain drain

Οι ερευνητές χωρών της Νότιας Ευρώπης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες με υποδομές για το ερευνητικό τους έργο, είπε ο ευρωβουλευτής.

Ερώτηση με θέμα το ζήτημα του «brain drain» κατέθεσε προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με αφορμή αποτελέσματα έρευνας που καταδεικνύουν ότι η μερίδα του λέοντος των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα καταλήγει σε ποσοστό 80% στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, επισημαίνει ότι «οι ανισομέρειες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και των οικονομιών του Νότου, προκαλούν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας», προκαλώντας το λεγόμενο «brain drain» στις χώρες αυτές, αφού «οι ερευνητές των χωρών της ανατολικής και νότιας Ευρώπης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες που θα έχουν κίνητρα, επιχορήγηση και υποδομές για το ερευνητικό τους έργο».
 
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν θέτει ακόμη το ζήτημα των ενδογενών πόρων των περιφερειών που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν αυτή την άδικη ανισοκατανομή κονδυλίων και ρωτά «τι μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή ώστε να αναχαιτίσει αυτή την καταφανή ανισορροπία, ενισχύοντας τη συμμετοχή των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στον ερευνητικό χάρτη».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Με βάση τα αποτελέσματα της ERC Statistics 2007-2016, το 79,1% των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων πηγαίνει σε ερευνητικά εργαστήρια της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, 12,3% σε εργαστήρια της Νότιας Ευρώπης, ενώ μόνο το 1,5% στην Ανατολική Ευρώπη.

Πολλοί ερευνητές που προέρχονται από χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες που θα έχουν κίνητρα, επιχορήγηση και υποδομές για το ερευνητικό τους έργο, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν. Τα αρνητικά αποτελέσματα του λεγόμενου «brain drain» δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά, καθώς παρουσιάζεται πτώση της παραγωγικότητας, έλλειψη καινοτομίας και υψηλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Όλα αυτά οδηγούν σε ανισομέρειες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και των οικονομιών του Νότου, επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1) Πώς αντιμετωπίζει η Επιτροπή τη βέλτιστη αξιοποίηση των ενδογενών πόρων των περιφερειών της (place-based approach), προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση απέναντι στην τεράστια οικονομική συγκέντρωση που παρατηρείται σε λίγα και ισχυρά κράτη;

2) Τι μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή, ώστε να αναχαιτίσει αυτήν την καταφανή ανισορροπία, ενισχύοντας τη συμμετοχή των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στον ερευνητικό χάρτη;