Skip to main content

Ερώτηση Παπαδημούλη για τη φορολογική εναρμόνιση στην Ε.Ε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από την Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το στάδιο της φορολογικής εναρμόνισης στην ΕΕ.

Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στη φορολογική εναρμόνιση των χωρών της Ε.Ε. αλλά και για την κατάχρηση των φορολογικών κανόνων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ίδιος, στο κείμενο της ερώτησής του, υπογραμμίζει ότι μια σημαντική πλειοψηφία των πολυεθνικών εταιρειών διατηρεί θυγατρικές εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους και μάλιστα, χωρίς αυτό να συναντά εμπόδια από τη νομοθεσία της Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη.

Ως εκ τούτου, ζητεί από την Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το στάδιο της φορολογικής εναρμόνισης στην Ε.Ε., καθώς και δεδομένα για συγκεκριμένα κράτη - μέλη, όπως η Ελλάδα.

Η ερώτηση του κ. Παπαδημούλη

Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Oxfam International τον Μάρτιο του 2015, σχετικά με την φοροαποφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ, προκύπτει ότι οι 50 μεγαλύτεροι όμιλοι στην Ευρώπη, διατηρούν στην κατοχή τους 4.748 θυγατρικές εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν τέτοιες περιπτώσεις κραυγαλέας φοροαποφυγής γίνονται με νομιμοφανή τρόπο και μάλιστα χωρίς να συναντούν εμπόδια από τα κράτη-μέλη ή την ίδια την ΕΕ. Υπολογίζεται, σύμφωνα και με στοιχεία της Κομισιόν, ότι η φοροαποφυγή αγγίζει το ύψος του 1 τρισ. ευρώ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Aκόμα και οι ηγέτες των G20, υπό την καθοδήγηση του ΟΟΣΑ, έχουν ορίσει ότι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 750 εκατομμύρια θα πρέπει να παράγουν αναλυτικές εκθέσεις με τα φορολογικά τους στοιχεία.

Με δεδομένο ότι αυτό το όριο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, καθώς και το γεγονός ότι σε πολλά κράτη-μέλη η έλλειψη επαρκών φορολογικών εσόδων οδηγεί σε αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ερωτάται η Κομισιόν:

    Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται η φορολογική εναρμόνιση σε επίπεδο κρατών-μελών;
    Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, των οποίων τα δημοσιονομικά πλήττονται από την πολυετή φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων;