Skip to main content

Ερώτηση Μάρκου για ενδεχόμενη διακοπή χημειοθεραπειών στο Θεαγένειο

Οι νοσηλευτές του νοσομομείου έχουν ανακοινώσει ότι θα απέχουν από τη διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων από τις 23 Ιανουαρίου.

Το ενδεχόμενο διακοπής των χημειοθεραπειών στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης λόγω της απόφασης των νοσηλευτών να απέχουν από τη διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων από τις 23 Ιανουαρίου φέρνει στη Βουλή με ερώτησή της η ανεξάρτητη βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου.

Από την πλευρά του το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του νοσηλευτικού προσωπικού και απαιτείται η δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων, όπως άλλωστε είναι η διεθνής πρακτική.  Σύμφωνα με έρευνες, η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας έχει και οφέλη στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, οδηγώντας σε μείωση του κόστους των θεραπειών. Π.χ. η μονάδα του νοσοκομείου Μεταξά η οποία υπολογίζεται ότι εξοικονομεί 600.000 ευρώ ετησίως από τη διαχείριση των φαρμάκων.

Μέχρι και σήμερα όμως, όπως επισημαίνει η βουλευτής, δεν έχει οριστεί ένα σαφές πλαίσιο για τη διαχείριση των κυτταροστατικών φαρμάκων, το αρμόδιο εξειδικευμένο προσωπικό και, φυσικά, την τήρηση των απαραίτητων προδιαγραφών για την υγιεινή και την ασφάλεια όσων ασχολούνται με τη διάλυση.

Η βουλευτής ρωτά με ποιόν τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα διακοπούν οι θεραπείες των καρκινοπαθών που εξυπηρετούνται από το Θεαγένειο, καθώς και αν θα θεσπιστεί το απαραίτητο πλαίσιο για τη διαχείριση των κυτταροστατικών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιπλέον, ρωτά αν θα προχωρήσει η δημιουργία κεντρικών μονάδων διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων σε όσα ογκολογικά νοσοκομεία δεν διαθέτουν και η στελέχωσή τους με το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό.