Skip to main content

Ερώτηση Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για την «επαναλαμβανόμενη δολοφονική αστυνομική βία»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξακολούθηση, όπως αναφέρει σχετικά, «περιστατικών δολοφονικής αστυνομικής βίας»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο κατέθεσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου με θέμα την «επαναλαμβανόμενη δολοφονική αστυνομική βία».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξακολούθηση, όπως αναφέρει σχετικά, «περιστατικών δολοφονικής αστυνομικής βίας», η κ. Κωνσταντοπούλου ζητεί εξηγήσεις θέτοντας το ζήτημα των οδηγιών που δίδονται προς τους αστυνομικούς και των περιορισμών που τίθενται στην οπλοχρησία. «Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται επαναλαμβανόμενη αστυνομική βία, στο πλαίσιο της οποίας δύο 17χρονοι Ρομά έπεσαν νεκροί, με επίσημο πρόσχημα ότι δεν σταμάτησαν σε αστυνομικό έλεγχο που κατέληξε σε καταδίωξη» σημειώνει χαρακτηριστικά.
 
Η ερώτηση αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου:
 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΗ ΝΕΟΥ, 17 ΕΤΩΝ»
 
Σε λίγες ημέρες, στις 6 Δεκεμβρίου 2023, συμπληρώνονται 15 χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα με την ενεργό παρουσία και συνδρομή του ειδικού φρουρού Βασίλειου Σαραλιώτη. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται επαναλαμβανόμενη αστυνομική βία, στο πλαίσιο της οποίας δύο 17χρονοι Ρομά έπεσαν νεκροί, με επίσημο πρόσχημα ότι δεν σταμάτησαν σε αστυνομικό έλεγχο που κατέληξε σε καταδίωξη.

Το γεγονός ότι των υποθέσεων έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη δεν αναιρεί τις τεράστιες κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες για τις κρίσιμες κατευθύνσεις και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομικής δράσης.

Όταν η αποφυγή, από λάθος, ανωριμότητα, φόβο, πανικό, κακή εκτίμηση ή οιαδήποτε άλλη αιτία, ενός αστυνομικού ελέγχου ακολουθείται από μια καταδίωξη που θεωρείται, πλέον,  αναμενόμενο στο τέρμα της να καταλήξει ακόμη και στην αφαίρεση ανθρώπινης ζωής τότε είναι επιτακτικό να δημοσιοποιηθούν οι οδηγίες, οι κατευθύνσεις και εντολές που δίνονται προς τα αστυνομικά όργανα και να αποδοθούν ευθύνες για τις οδηγίες αυτές.

Η διαπίστωση ότι, πλέον, σε εκτέλεση των διωκτικών οδηγιών, η άρνηση ελέγχου, εκλαμβάνεται, a priori, ως εγκληματική επίθεση που δικαιολογεί, όχι απλώς την ανηλεή καταδίωξη, αλλά και τον έσχατο κολασμό, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων, προκαλεί αίσθημα δικαιολογημένης βαθιάς ανασφάλειας στους πολίτες που αναμένουν και αξιώνουν η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των ίδιων και των παιδιών τους,  οδηγών και συνεπιβατών, να μην εξαρτάται από έναν ατυχή ή εσφαλμένο χειρισμό και αντίδραση.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Έχουν δοθεί ειδικές, σε βάρος των Ρομά, επιχειρησιακές οδηγίες, με συνέπεια να έχουμε οδηγηθεί σε συγκεκριμένα, με διακριτά φυλετικά χαρακτηριστικά, αστυνομικά εγκλήματα; Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την αποτροπή των εγκλημάτων αυτών;

    2. Σκοπεύει ο Υπουργός να διασφαλίσει ότι οι αστυνομικές αρχές θα τηρούν νηφάλια το νόμο και ότι η αδικαιολόγητη και μη νόμιμη χρήση όπλων θα είναι στην πράξη απαγορευμένη και αξιόποινη; Θεωρεί την μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των αστυνομικών που εμπλέκονται σε περιστατικά δολοφονικής βίας δικαιολογημένη και δέουσα;

 
Αθήνα, 27/11/2023
Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου
Πρόεδρος της Κ.Ο. της Πλεύσης Ελευθερίας