Skip to main content

Ερώτηση ΚΚΕ στη βουλή για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια

Αν συνυπολογίσει κανείς ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, η απώλεια του εισοδήματος με την νέα εγκύκλιο ξεπερνά το 60%, αναφέρει ο βουλευτής ΚΚΕ.

«Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος αφαιρεί το 40% σχεδόν του εισοδήματος δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και τους εξωθεί στο κλείσιμο των βιβλίων, δηλαδή εκτός αγοράς εργασίας», αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Όπως λέει, «αν συνυπολογίσει κανείς ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, η απώλεια του εισοδήματος ξεπερνά το 60%».

«Ακόμα και οι άνεργοι θα πρέπει να πληρώνουν 2800 € τον χρόνο για να έχουν υγειονομική κάλυψη», τονίζει ο βουλευτής και συνεχίζει: «Η περιβόητη έκπτωση που θα έχουν τάχα οι νέοι ασφαλισμένοι κάτω πενταετίας, αποδεικνύεται κοροϊδία αφού όπως προκύπτει από τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ οι μειωμένες εισφορές θα μετατραπούν σε έντοκη οφειλή».

Την ίδια στιγμή, όπως λέει ο κ. Καραθανασόπουλος, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που αμείβονται με ΔΠΥ απειλούνται με νέες μειώσεις στους μισθούς τους, καθώς οι κρατήσεις θα ανέρχονται έως και 38% του μισθού τους (πέραν της φορολογίας). «Η περιβόητη διευκρινιστική εγκύκλιος για τα "μπλοκάκια" πετάει το "μπαλάκι" της ανάληψης πρόσθετων βαρών στους μισθωτούς», τονίζει ο βουλευτής.

Ακόμη, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η εγκύκλιος ζητάει από το μισθωτό να αναγράψει στο μηνιαίο ΔΠΥ που εκδίδει για να πληρωθεί, ότι υπάγεται στη ρύθμιση για τα "μπλοκάκια". «Όμως εάν ο εργοδότης αρνηθεί να αναγνωρίσει την εξαρτημένη εργασία και να υποβάλει ΑΠΔ, δηλαδή να αποδεχτεί την υποχρέωση πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, τότε ο ίδιος ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να αποδείξει ότι είναι μισθωτός», επισημαίνει.

Όπως αναφέρει, μέχρι την επίλυση της «διαφοράς» από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται στην καταβολή του συνόλου των εισφορών ως αυτοαπασχολούμενος (38% επί του μισθού του) περιμένοντας την εκκαθάριση προκειμένου να επιστραφούν οι εισφορές.

«Η κατάπτυστη εγκύκλιος νομιμοποιεί οριστικά το ΔΠΥ ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αντί να απαγορεύσει πλήρως την εργασία με το «μπλοκάκι» και να υποχρεώσει ταυτόχρονα τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις των εργαζόμενων με «μπλοκάκι» με πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους», υπογραμμίζει ο βουλευτής και καταλήγει:

«Στην ουσία η Κυβέρνηση προωθεί μέτρα που διασφαλίζουν φθηνότερη εργατική δύναμη για το κεφάλαιο και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον αρμόδιο υπουργό ποια μέτρα θα πάρει για την κατάργηση της «άτυπης» μορφής της μισθωτής εργασίας.