Skip to main content

Ερώτηση ΚΚΕ για τις απολύσεις αρχαιολόγων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων του μετρό Θεσσαλονίκης

Ερώτηση για τις απολύσεις αρχαιολόγων στο Μετρό Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Την Παρασκευή 12/5/2017, χωρίς να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχει προϋπάρξει καμία προειδοποίηση, κλήθηκαν σε απόλυση οι δύο συμβασιούχοι αρχαιολόγοι που εργάζονταν, με εξάμηνη σύμβαση, ως συντονίστριες στο σκάμμα του σταθμού "Συντριβάνι" του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης με ρόλο να οργανώνουν τους ανασκαφικούς τομείς που ανασκάπτουν επίσης συμβασιούχοι έκτακτοι αρχαιολόγοι και να συγκεντρώνουν τα ανασκαφικά δεδομένα ώστε να τα παρουσιάσουν στο ΚΑΣ.

Η κλήση για απόλυση από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, με την οποία είχαν υπο­γράψει συμβάσεις, ήρθε μετά την ξαφνική επίσκεψη του υπουργού Μεταφορών την προηγούμενη μέρα, Πέμπτη 11/5/2017, στο εν λόγω εργοτάξιο, όπου εκτιμήθηκε ότι οι αρχαιολογικές εργασίες δεν προχωρούν με το ρυθμό που επιβάλλεται για την ολοκλήρωση του έργου.

Οι  παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις εύλογα προκάλεσαν  τις έντονες αντιδράσεις του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαι­ολόγων, που το τελευταίο εικοσαήμερο βρίσκεται σε επαναλαμβανόμενες κινη­τοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρ­τυρίας στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ Θεσσα­λονίκης, ζητώντας την αποκατάσταση των δύο αρχαιολόγων.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για την άμεση ανάκληση των απολύσεων των εν λόγω δύο αρχαιολόγων».