Skip to main content

Ερώτηση Καστανίδη σε Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για Ζαγοριανό

Ερώτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία ο
Ερώτημα προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και ΠοινικήςΔικαιοσύνης απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, προκειμένου να τεθεί, ή όχι, σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής στην υπόθεση της Siemens, Νικόλαος Ζαγοριανός.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γ. Καλαμίδα, ο κ. Καστανίδης ζητά να αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το αν θα πρέπει να τεθεί ή όχι σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης μετά την σε βάρος του άσκηση ποινικής δίωξης.

Ο υπουργός, στο έγγραφό του, επικαλείται το άρθρο 57 του «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» (νόμος 1756/1988) κατά το οποίο «ο δικαστικός λειτουργός είναι δυνατό να τεθεί σε προσωρινή αργία, όταν εκκρεμεί εναντίον του ποινική δίωξη για έγκλημα, που μπορεί να επισύρει αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων».

Στο έγγραφο αναφέρεται, ακόμη, ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 239 περ. β Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) «υπάλληλος στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη, ή η ανάκριση αξιόποινων πράξεων, αν εν γνώσει του εξέθεσε σε δίωξη, ή τιμωρία, κάποιον αθώο, ή παρέλειψε να διώξει κάποιον υπαίτιο, ή προκάλεσε την απαλλαγή του από την τιμωρία, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 259 ΠΚ «υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του, ή σε άλλον, παράνομο όφελος, ή για να βλάψει το κράτος, ή κάποιον άλλον, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δυο ετών, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη».

 Επίσης, αναφέρεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 263 ΠΚ «όταν το δικαστήριο επιβάλει φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών για κάποια από τις πράξεις των άρθρων 235 μέχρι και 261, μπορεί συγχρόνως να απαγγείλει και πρόσκαιρη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων (άρθρο 61)».