Skip to main content

Ερώτηση Καλαφάτη στη Βουλή για τον Α΄Προβλήτα του ΟΛΘ, μετά την πώληση

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσης του Α’ Προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης, λέει ο βουλευτής.

Το ζήτημα της παραχώρησης ή μη του Α’ Προβλήτα του Λιμένα στο Δήμο της Θεσσαλονίκης φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, στον απόηχο και της ανάδειξης πλειοδότη για την πώληση του 67% του ΟΛΘ.

Όπως λέει ο βουλευτής, ο Α΄ προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, παραμένει «προβλήτας στην ομίχλη», παρά τις πρωθυπουργικές και υπουργικές δεσμεύσεις για απόδοσή του στους πολίτες.

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσης του. Και είτε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις, είτε να ενημερώσει τους Θεσσαλονικείς, πως επρόκειτο για μία ακόμα αερολογία που παίρνει οριστικά τη θέση της στο μουσείο των ανεκπλήρωτων αριστερών υποσχέσεων», επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, απευθυνόμενος προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας

Αναλυτικά η ερώτηση με θέμα: «Παραχώρηση και χρήση του Α’ Προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης»

«Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού προχωρά με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου κατάθεσης των βελτιωμένων προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές του 67% της ΟΛΘ Α.Ε. και την ανάδειξη πλειοδότη και εισέρχεται στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου.

Ωστόσο, το ζήτημα της παραχώρησης ή μη του Α’ Προβλήτα του Λιμένα στο Δήμο της Θεσσαλονίκης και κατ’επέκταση στην πόλη ακόμη δεν έχει διευθετηθεί.

Από μέρους του ΤΑΙΠΕΔ και της διοίκησης του ΟΛΘ γνωρίζουμε την αρνητική στάση που τηρούν και την αντίθεσή τους στην παραχώρηση του Α’ Προβλήτα, αποδεχόμενοι μόνον τη χρήση του για δραστηριότητες πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και ευρύτερα κοινωνικού χαρακτήρα.

Όμως, οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έλαβε ο Πρωθυπουργός και οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού πως θα αποδοθεί ο Α’ Προβλήτας στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, χωρίς αναφορές για αξιοποίηση μόνον των κτιριακών εγκαταστάσεων, έχουν δημιουργήσει εύλογα στους Θεσσαλονικείς υψηλές προσδοκίες.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Ποια η εξέλιξη του ζητήματος εξαίρεσης του Α’ Προβλήτα από την πώληση και τι εν τέλει προτίθεστε να πράξετε σε σχέση με την ικανοποίηση του αιτήματος παραχώρησής του;».