Skip to main content

Καλαφάτης: Τι συμβαίνει με το πρώην Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος»;

Ασχολήθηκε κανείς σοβαρά, ή ήταν άλλη μια δουλειά του ποδαριού από πλευράς κυβέρνησης και διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, διερωτάται ο κ. Καλαφάτης

«Τι συμβαίνει, αλήθεια, με το οικόπεδο του Ορφανοτροφείου της Τούμπας; Ασχολήθηκε κανείς σοβαρά, ή ήταν άλλη μια δουλειά του ποδαριού από πλευράς κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης; Και ποιος εμπαίζει τους Θεσσαλονικείς; Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις και να αφήσει στην άκρη την τακτική των διαρροών», τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή ερώτηση που κατέθεσε, σήμερα, στη Βουλή, για το θέμα του Ορφανοτροφείου της Τούμπας προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Καλαφάτης ζητά να μάθει, από επίσημα χείλη, τι συνέβη, τελικά, με το θέμα του οικοπέδου, αν προτάθηκε, όντως, στην Ιερά Μητρόπολη, η λύση της ανταλλαγής εκτάσεων, αν υπήρξε όντως θετική απόκριση και, κυρίως, πώς θα προωθηθεί μια «νέα λύση» χωρίς να επιβαρυνθεί το παραμικρό ο πολίτης, αφού στην περίπτωση της ανέγερσης Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων, για την οποία είχε γίνει η διάθεση του οικοπέδου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το κόστος είχε επωμιστεί η Εκκλησία.

«Είναι καιρός, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, να σταματήσουν να διοικούν μέσω διαρροών και να απαντήσουν ευθέως και ειλικρινώς. Αν, φυσικά, έχουν σχέδιο κι αν δεν έχουν σκοπό, απλώς, να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα και να εμπαίξουν, για άλλη μία φορά, τους Θεσσαλονικείς».

Η ερώτηση

Μετά την πολύμηνη χαρακτηριστική ολιγωρία του αρμόδιου υπουργείου για τη διευθέτηση του σοβαρού ζητήματος για το μέλλον του ακινήτου του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος» και τη σχετική παραφιλολογία για την τελική αξιοποίησή του, η κυβέρνηση προχωρά σε λύση χωρίς να είναι κοινά αποδεκτή παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και δηλώσεις.

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε παραχωρηθεί το ακίνητο και περιήλθε εκ νέου μετά από συγκεκριμένη πάροδο χρόνου στο Δημόσιο λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης συμβατικών όρων, καθώς τελούσε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπό κατάληψη. Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, διά του Επισκόπου της, ζήτησε την εκ νέου παραχώρηση του ακινήτου για τη δημιουργία του ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων, όμως, αντ’αυτού, ανακοινώθηκε «νέα λύση».

Υπενθυμίζεται πως η Ι.Μ Θεσσαλονίκης είχε ήδη εκπονήσει και χρηματοδοτήσει αρχιτεκτονική μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου, ενώ από δωρεές είχε ήδη εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος του απαιτούμενου ποσού για την ανέγερση και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του ιδρύματος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης και σχετικά δημοσιεύματα, στον χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου, αντί της αξιοποίησής του από την Ι.Μ.Θεσσαλονίκης,  θα δημιουργηθεί πρότυπο πάρκο – παιδική χαρά ευρωπαϊκών προδιαγραφών για παιδιά και παιδιά ΑΜΕΑ.

Τα νέα φημολογούμενα σχέδια για την αξιοποίηση του ακινήτου, εφόσον η κυβέρνηση υποχρεώσει τη Μητρόπολη να πραγματοποιήσει το έργο της δημιουργίας του ιδρύματος της σε άλλο χώρο, συνεπάγονται υπολογίσιμες δαπάνες για τη μελέτη, την ωρίμανση και εν τέλει τη δημιουργία του πάρκου που το αρμόδιο υπουργείο τις κρατά επτασφράγιστο μυστικό από τους φορολογούμενους, καθώς τα χρήματα θα διατεθούν από τα κρατικά ταμεία.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

1. Τι θα γίνει με το συγκεκριμένο ακίνητο και από ποιο κονδύλιο θα χρηματοδοτηθεί η όποια διαμόρφωση ή κατασκευή;

2. Υπάρχει περίπτωση να επιβαρυνθούν οι πολίτες, ως φορολογούμενοι, με τις δαπάνες για τις νέες μελέτες του οποιουδήποτε νέου έργου;

3. Υπήρξε διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους (κάτοικοι περιοχής, Ι.Μ.Θεσσαλονίκης, Δήμος Θεσσαλονίκης) και ποιες θέσεις αυτών έγιναν δεκτές, ή απορρίφθηκαν πριν την εμφάνιση της λύσης της δημιουργίας παιδικής χαράς;

4. Έχει συζητηθεί η συμβολή του δήμου Θεσσαλονίκης και ποια θα είναι αυτή;