Skip to main content

Ερώτηση 10 βουλευτών για το κόστος του κέντρου φιλοξενίας στα Διαβατά

Το ΥΠΕΣ απέρριψε προσφορά ανθρωπιστικής διοργάνωσης για χρηματοδότηση 2,5 εκατ., αντιπροτείνοντας προϋπολογισμό 8,6 εκατ., υποστηρίζουν οι βουλευτές.

Ερώτηση σχετικά με το κόστος κατασκευής των δομών φιλοξενίας προσφύγων αλλά και το γεγονός ότι παραμένει ανεφάρμοστος ο ν.4375/2016 για το προσφυγικό, κατέθεσαν με πρωτοβουλία της βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνας Μάρκου, δέκα βουλευτές από το Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλή.

Συγκεκριμένα, την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Κατερίνα Μάρκου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Ιωάννης Μανιάτης, Ιάσων Φωτήλας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Ιλχάν Αχμέτ, Χαρά Κεφαλίδου και Γεώργιος Αρβανιτίδης.

Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, το Υπουργείο απέρριψε προσφορά από την ανθρωπιστική οργάνωση ASB για την ανοικοδόμηση δομής φιλοξενίας 1.500 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στα Διαβατά, διότι έκρινε ότι το ύψος της χρηματοδότησης των 2,5 εκ. €, ήταν ανεπαρκές, ενώ τόσο η προσφέρουσα οργάνωση (μια από τις αρχαιότερες οργανώσεις στην Γερμανία με  1,1 εκ μέλη), όσο και η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO) της ΕΕ, έκριναν το ποσό αυτό επαρκές. Το υπουργείο αντιπρότεινε έναν προϋπολογισμό 8,6 εκ. €, δηλαδή τρεισήμισι φορές υψηλότερο, χωρίς εντούτοις να είναι γνωστός ο λόγος της τεράστιας αυτής απόκλισης προς τα πάνω.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι τρεισήμισι μήνες μετά την ψήφιση με επείγουσα διαδικασία του ν. 4375/2016, διαπιστώνεται ότι ουσιαστικά καμία από τις διατάξεις του σχετικά με το «προσφυγικό» δεν έχουν εφαρμοστεί. Το καθεστώς των δομών φιλοξενίας παραμένει ως ήταν, χωρίς τους Διοικητές και Διευθυντές που προβλέπει ο νόμος, ενώ το υπουργείο έχει προχωρήσει σε διορισμό άτυπων προσωρινών συντονιστών.

Οι βουλευτές υποβάλουν σειρά ερωτημάτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα για το θέμα, ενώ ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή η πρόταση της ASB και η αξιολόγησή της από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, η οικονομοτεχνική πρόταση του Υπουργείου, ύψους 8,6 εκ, η απορριπτική απάντηση του Υπουργείου στις προτάσεις της ASB καθώς και ο κατάλογος των άτυπων προσωρινών συντονιστών ανά δομή φιλοξενίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ σε συνδυασμό με ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: Ερωτηματικά για το κόστος κατασκευής δομών φιλοξενίας προσφύγων

Πρόσφατα δημοσιεύματα (Free Sunday στις 13 και 16/17 Ιουλίου, Εφημερίδα των Συντακτών στις 21 Ιουλίου 2016), αναφέρουν χειρισμούς του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχετικά με την δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων, οι οποίοι εγείρουν σημαντικά ερωτήματα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, το συγκεκριμένο Υπουργείο απέρριψε προσφορά από την ανθρωπιστική οργάνωση ASB, ανοικοδόμησης δομής φιλοξενίας 1500 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στα Διαβατά, διότι έκρινε ότι το ύψος της χρηματοδότησης των 2,5 εκ. €, ήταν ανεπαρκές, ενώ τόσο η προσφέρουσα οργάνωση (μια από τις αρχαιότερες οργανώσεις στην Γερμανία με  1,1 εκ μέλη), όσο και η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO) της ΕΕ, έκριναν το ποσό αυτό επαρκές.

Το υπουργείο αντιπρότεινε έναν προϋπολογισμό 8,6 εκ. €, δηλαδή τρεισήμισι φορές υψηλότερο, χωρίς εντούτοις να είναι γνωστός ο λόγος της τεράστιας αυτής απόκλισης προς τα πάνω. Ταυτόχρονα, διεθνείς θεσμικοί οργανισμοί , καθ’ ύλην αρμόδιοι για το θέμα αυτό, όπως π.χ. η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, θεωρούν το ποσό των 2,5 εκ. € επαρκέστατο. Η ASB, δηλώνοντας την αδυναμία της να καλύψει μια δαπάνη 8,6 εκ. €, προσφέρθηκε να συζητήσει ενδεχόμενη αύξηση του προϋπολογισμού της προσφοράς της. Το υπουργείο απάντησε ότι δεν προτίθεται να συζητήσει άλλη προσφορά, πλην αυτής των 8,6 εκ, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησης των χρημάτων της ΕΕ, ενώ το ίδιο το Υπουργείο αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη γρήγορης ανέγερσης νέων δομών φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα, τρεισήμισι μήνες μετά την ψήφιση με επείγουσα διαδικασία του ν. 4375/2016, διαπιστώνεται ότι ουσιαστικά καμία από τις διατάξεις του σχετικά με το «προσφυγικό» δεν έχουν εφαρμοστεί. Το καθεστώς των δομών φιλοξενίας παραμένει ως ήταν, χωρίς τους Διοικητές και Διευθυντές που προβλέπει ο νόμος, ενώ το υπουργείο έχει προχωρήσει σε διορισμό άτυπων προσωρινών συντονιστών.

Από τα γεγονότα αυτά προκύπτουν θέματα ουσίας αλλά και ερωτήματα για την ορθή λειτουργία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1)    Ποιες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου αξιολόγησαν την πρόταση της ASB των 2,5 εκ.; Ποιο ήταν το πόρισμά τους;
2)    Ποιες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου κατάρτισαν την πρόταση των 8,6 εκ.;
3)    Για ποιον λόγο το Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στην πρόθεση της ASB , να συζητήσει νέα προσφορά, πέραν των 2,5 εκ. €, και απέρριψε εκ των προτέρων κάθε ενδεχόμενο ανάληψης έργου της συγκεκριμένης οργάνωσης στην συγκεκριμένη τοποθεσία ;
4)    Ποιος φορέας του Υπουργείου και με ποια αιτιολόγηση αποφάσισε και κοινοποίησε στην ASB, την απόρριψη της προσφοράς των 2,5 εκ. ευρώ καθώς και την άρνηση συζήτησης για νέα προσφορά;
5)    Για ποιο λόγο δεν έχουν οριστεί οι διοικήσεις των δομών, βάσει του Ν. 4375 και δεν έχουν οριστεί οι αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής, που έχει αναλάβει από 6 Απριλίου 2016;
6)    Για ποιο λόγο το Υπουργείο έχει ορίσει άτυπους προσωρινούς συντονιστές των δομών, ενώ ο Ν. 4375 προβλέπει διορισμό σταθερών θεσμικών Διοικητών και Διευθυντών.
7)    Με ποια διαδικασία, ποια κριτήρια και ποια χρηματοδότηση ορίστηκαν οι άτυποι προσωρινοί συντονιστές των δομών φιλοξενίας;

Και παρακαλούμε να μας προσκομίσετε τα παρακάτω έγγραφα, σχετικά με την ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου:
⦁    Την πρόταση της ASB και την αξιολόγησή της από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
⦁    Την οικονομοτεχνική πρόταση του Υπουργείου, ύψους 8,6 εκ.
⦁    Την απορριπτική απάντηση του Υπουργείου στις προτάσεις της ASB.
⦁    Τον κατάλογο των άτυπων προσωρινών συντονιστών ανά δομή φιλοξενίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές


Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης – Το Ποτάμι


Βασίλης Κεγκέρογλου – Ηρακλείου – Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ


Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος – Επικρατείας - Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ–ΔΗΜΑΡ


Κωνσταντίνος Μπαργιώτας – Λάρισας – Το Ποτάμι


Ιωάννης Μανιάτης – Αργολίδος - Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ    


Ιάσων Φωτήλας – Αχαΐας - Το Ποτάμι


Θεόδωρος Παπαθεοδώρου – Αχαΐας - Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ


Ιλχάν Αχμέτ – Ροδόπης – Το Ποτάμι


Χαρά Κεφαλίδου – Δράμας - Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ    


Γεώργιος Αρβανιτίδης – Β’ Θεσσαλονίκης - Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ