Skip to main content

Ερωτηματικά από 11 πρώην προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων για το άσυλο

Οι πρώην πρόεδροι αναφέρουν ότι προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η ανάκληση απόφασης με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, διατυπώνουν εύλογα ερωτήματα για τη σημερινή διαταγή με την οποία ανεστάλη προσωρινά η χορήγηση ασύλου για έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ενώ διατυπώνουν και ερωτηματικά και για δικαστικό λειτουργό που χορήγησε την προσωρινή διαταγή.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η πρόεδρος του Θ΄Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με διαταγή της ανέστειλε προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη.

Η πρόεδρος του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, έκανε δεκτό το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου και "πάγωσε" την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Στην ανακοίνωσή τους οι 11 πρώην πρόεδροι αναφέρουν ότι προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η σημερινή απόφαση της πρόεδρου του Θ΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία δόθηκε άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό και προσθέτουν ότι "τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται, ενώ παράλληλα με μια πρώτη ανάγνωση ανακύπτουν ενδεχομένως πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα".

Και αυτό γιατί η πρόεδρος του εν λόγω Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου ήταν παράλληλα πρόεδρος άλλης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου η οποία εξέτασε το αίτημα ασύλου ενός εκ των 8 επιβαινόντων στο στρατιωτικό ελικόπτερο.

Παράλληλα, οι 11 πρώην πρόεδροι αναφέρουν ότι "τίθεται το εύλογο ερωτήματα εάν υπάρχει από ποινικής και πειθαρχικής σκοπιάς, απόκρυψη λόγου εξαίρεσης, λόγω της διφυούς ιδιότητας της επίμαχης δικαστικού λειτουργού, κάτι που δημιουργεί ακυρότητα των όποιων δικαστικών αποφάσεων, λόγω της συμμετοχής της στο δικαστικό σχηματισμό" και αυτό "ανεξάρτητα, εάν μετά τη συζήτηση της υποθέσεως στην επιτροπή ασύλου υπέβαλε, όπως λέγεται, την παραίτησή της από αυτήν".

Επεξηγούν οι 11 πρώην πρόεδροι ότι "στην ίδια υπόθεση πρόεδρος δημόσιου κρατικού οργάνου και στην συνέχεια πρόεδρος δικαστικού οργάνου κρίνει προγενέστερη διοικητική του πράξη".

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφέρουν ότι "δεν προκύπτει ότι παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής της απόφασης χορήγησης ασύλου, για τους λόγους που επικαλέστηκε το Διοικητικό Εφετείο, από τις διεθνείς συμβάσεις (Σύμβαση της Γενεύης περί της νομικής κατάστασης των προσφύγων, Διεθνής Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) τις οποίες έχει κυρώσει η χώρα μας, αλλά και τον χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτοί οι νομικοί κανόνες έχουν ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι εξής πρώην πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων: Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσάκης, Πειραιώς, Απόστολος Λιόσης, Αμαλιάδας,Γεώργιος Κυμπαρίδης, Κομοτηνής, Θεόδωρος Καζάς, Ναυπλίου, Κωνσταντίνος Σαρρής, Ρόδου, Δημήτριος Κοντογιάννης, Τρικάλων και Δημήτριος Κωστογιάννης, Τριπόλεως.