Skip to main content

Ερντογάν: Το φιλοκουρδικό κόμμα θα πάρει ένα μάθημα από τον λαό

Επίθεση του Τούρκου προέδρου ενάντια στον ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς: «Αυτό που έκανε αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση και προδοσία»

«Ανοιχτή πρόκληση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τις δηλώσεις του ηγέτη της φιλοκουρδικής Αριστεράς, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, το Σαββατοκύριακο, ενώ σημείωσε ότι το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) «θα λάβει ένα μάθημα» από τον λαό και την τουρκική Δικαιοσύνη.

Ο συμπρόεδρος του HDP κ. Ντεμιρτάς έλαβε μέρος σε διήμερο συνέδριο κουρδικών και φιλοκουρδικών οργανώσεων το σαββατοκύριακο, στο οποίο έγινε έκκληση για μεγαλύτερη αυτονομία του κουρδικού στοιχείου στην Τουρκία.

Ο ηγέτης του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος της Τουρκίας τόνισε ότι το Κουρδιστάν θα συνεχίσει να υπάρχει και στον νέο αιώνα και η ύπαρξή του μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

«Ένας συγκεκριμένος ηγέτης είπε ανοησίες και αυτό που έκανε αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση και προδοσία», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη για τη Σαουδική Αραβία.

Η τουρκική κυβέρνηση αντιτίθεται στη δημιουργία κουρδικού κράτους. Οι Κούρδοι είναι διασπαρμένοι σε αρκετά συμπαγείς πληθυσμούς μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιράκ και Ιράν και ήδη διατηρούν μία αναγνωρισμένη ημιαυτόνομη οντότητα στο ιρακινό έδαφος, την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ντε φάκτο αυτονομία έχουν κατακτήσει οι Κούρδοι μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου σε δύο θύλακες στη βόρεια Συρία, οι οποίοι ελέγχονται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), αδελφό κόμμα του παράνομου στην Τουρκία Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK).