Skip to main content

Ερντογάν σε Τσίπρα: Ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας

Ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο για να βρουμε λύση σε σύνθετα προβλήματα, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς ως Τουρκική Δημοκρατία ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη μιας άλλης χώρας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση και τις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως: «Έχουμε ομογενείς που διαβιούν στα ελληνικά εδάφη και εσείς έχετε ομογενείς που ζουν στα τουρκικά εδάφη».

«Μακάρι να μην είχαν γίνει τα λάθη που έγιναν από προηγούμενες πολιτικές και οδήγησαν στην αποχώρηση από την Τουρκία πολιτών που ήταν μέλη της μειονότητας, αλλά είναι πια κομμάτι της ιστορίας αυτά τα λάθη», επεσήμανε και πρόσθεσε:

«Όπως είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και πρέπει να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτήν την αντίληψη». «Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία, αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που συναντιέμαι μαζί σας στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Ιστορική δεν είναι μόνο η επίσκεψη αλλά και η πρόσκληση στην Ελλάδα».

«Στόχος να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και όχι να υψώσουμε τείχη. Ελπίζω πως αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός. Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια και αυτά είναι ο αλλησεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών», είπε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπήρχαν πάντα, αυτό που έχει σημασία είναι να ψάχνουμε να βρουμε συγκλίσεις αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε χωρίς προκλήσεις με σεβασμό στην άλλη άποψη. Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας, πιστέυω ότι ευθύνη μας είναι να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο για να βρουμε λύση σε σύνθετα προβλήματα και σε σύνθετες προκλήσεις».

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, πιστεύω βαθιά στη φιλία των λαών μας και άλλωστε ως Πρωθυπουργός το έχω αποδείξει. Σας καλωσορίζω ξανά στην Ελλάδα, είναι σημαντικό για πρώτη φορά έρχεστε ως πρόεδρος της Τουρκίας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.