Skip to main content

Ερντογάν σε Μέρκελ: Ντροπή σου, υποστηρίζεις τρομοκράτες

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Αγκυρα θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, την Ολλανδία.

Επίθεση στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας της ότι θα έπρεπε να ντρέπεται, επειδή στήριξε τη Χάγη στη μεταξύ τους διαμάχη.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η Αγκυρα θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, την Ολλανδία.

«Ντροπή σου», είπε απευθυνόμενος στην Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι στηρίζει «ανηλεώς» την τρομοκρατία. Σε σημερινές δηλώσεις της, η Καγκελάριος χαρακτήρισε ως άστοχα τα σχόλια που επικαλούνται το ναζιστικό παρελθόν. Αντιδρώντας στις ενέργειες της Ολλανδίας το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκαλέσει τους Ολλανδούς φασίστες και απομεινάρια των ναζί. Αλλά δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο της επιτέθηκε ο Ερντογάν. «Κυρία Μέρκελ, γιατί κρύβεις τρομοκράτες στη χώρα σου; Γιατί δεν κάνεις τίποτα», είπε κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν έκανε τίποτα για τους 4.500 φακέλους που του έστειλε η Αγκυρα, με ύποπτους για τρομοκρατική δράση. «Κυρία Μέρκελ υποστηρίζεις τρομοκράτες», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Ερντογάν απείλησε με διπλωματικές κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας και πρόσθεσε ότι θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ, στο Στρασβούργο, κατά της απόφασης των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν σε Τούρκους υπουργούς να μιλούν σε συγκεντρώσεις που γίνονται στη χώρα. «Θα εφαρμόσουμε όλες τις διαθέσιμες κυρώσεις και θα βρεθεί υπόλογη η Ολλανδία», προειδοποίησε, σύμφωνα με το Reuters.

Η διπλωματική κόντρα μεταξύ των δύο χωρών ξέσπασε επειδή οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει να μιλήσει σε συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η ολλανδική αστυνομία δεν επέτρεψε στην Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών υποθέσεων να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και την ανάγκασε να φύγει από τη χώρα.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον δημοσιογράφο της Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος έχει φυλακιστεί στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της χώρας τον αποκάλεσε πράκτορα και τρομοκράτη.