Skip to main content

Ερντογάν: Η Τουρκία θα μείνει για πάντα στην Κύπρο!

Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας - «Καμία λύση, χωρίς εγγυήτρια την Άγκυρα»

Τους όρους στους οποίους επιμένει η τουρκική πλευρά ώστε να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού, κατέστησε σαφείς ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας σε Αθήνα και Λευκωσία ότι η Τουρκία θα είναι για πάντα στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής, αποχωρώντας από το τέμενος, σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Ερντογάν είπε ότι για να υπάρξει λύση στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης δεν θα τίθεται θέμα απομάκρυνσης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. 

Επίσης, ζήτησε τα χωριά Κόκκινα και Μόρφου να ενωθούν και να παραμείνουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ το ίδιο επιθυμεί και για τα Βαρώσια.

«H 'Βόρεια Κύπρος' καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η «Νότια Κύπρος» και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων. Η Ελλάδα το βάζει στα πόδια» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόσθεσε, δε, ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά, ενώ συμπλήρωσε: «Εχουμε πει ξεκάθαρα στην Κύπρο και την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μία λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Θα είμαστε εκεί για πάντα!».

Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφή τη θέση της Άγκυρας: «Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με τη "Βόρεια" και τη "Νότια Κύπρο". Τα είχαμε πει και παλαιότερα».

«Το σχέδιο Ανάν δεν ισχύει πια», είπε, τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος.