Skip to main content

Ερντογάν: Η ΕΕ κατάλαβε αργά τον ρόλο μας στο προσφυγικό

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ρόλο-κλειδί της χώρας του στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, λόγω της γειτνίασης με τη Συρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνειδητοποίησε πολύ αργά τη σημασία της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Συρία και την κατηγόρησε για ανειλικρίνεια στις ενταξιακές συνομιλίες.

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει εύκολα στο θέμα, εξηγώντας ότι η γειτνίαση της Τουρκίας με τη Συρία και ο ρόλος κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ενισχύουν την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ.

"Η ασφάλεια και η σταθερότητα της Δύσης και της Ευρώπης εξαρτώνται από την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας. Τώρα το αποδέχθηκαν. Στις συζητήσεις που είχα στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα τα δέχθηκαν όλα αυτά", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε ένα συνέδριο για την ισότητα των δύο φύλων που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

"Οπότε, αν δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία, γιατί δεν την δέχεστε στην ΕΕ;", διερωτήθηκε ο Ερντογάν.

Το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Άγκυρα ώστε να βελτιωθεί η ζωή των περισσότερων από 2 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στη χώρα και να ενθαρρυνθούν να παραμείνουν εκεί.

Αν και ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ύψος του ποσού που θα δοθεί στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί την Κυριακή με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε το ποσό των 3 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει η Άγκυρα συζητείται και θεωρείται λογικό.

"Έχουμε ξοδέψει 8 δισ. δολάρια ως τώρα. Πόση υποστήριξη μας έδωσε η διεθνής κοινότητα; 417 εκατομμύρια δολάρια", κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης από τη Συρία μόνο όταν είδε φωτογραφίες από το άψυχο σώμα του 3χρονου Αϊλάν Κούρντι, το οποίο ξεβράστηκε στις ακτές κοντά στο Μπόντρουμ τον προηγούμενο μήνα.

"Όταν αυτό το νήπιο, ο Αϊλάν, ξεβράστηκε στις ακτές του Μπόντρουμ άρχισαν να βάζουν τη φωτογραφία του στα εξώφυλλα των περιοδικών τους και άρχισαν να αμφισβητούν τους εαυτούς τους", είπε ο Ερντογάν.

"Εντάξει, αλλά για πόσο καιρό εμείς φωνάζουμε και κάνουμε εκκλήσεις; Στην Τουρκία τώρα υπάρχουν 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο από τη Συρία. Υπάρχουν και 300.000 Ιρακινοί", πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τους Ευρωπαίους που ακούστηκαν ως υποψήφιοι να τιμηθούν με το Νόμπελ Ειρήνης επειδή δέχθηκαν "30.000, 40.000 πρόσφυγες".

"Κάποιοι λένε "θα δεχθούμε 30.000, 40.000 πρόσφυγες” και μετά, για κάποιον λόγο που μου διαφεύγει, παρουσιάζονται ως υποψήφιοι για το Νόμπελ", κατήγγειλε ο Ερντογάν.