Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
x

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Ή ΔΥΣΗ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ Ή ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ;

Άρθρο του Τούρκου προέδρου έναν χρόνο μετά την απόπειρα ανατροπής του με πραξικόπημα. Μιλάει για προδοσία της τουρκικής φιλίας από συμμάχους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη επαίτειο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 καλεί τους ηγέτες της Δύσης να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τους «τρομοκράτες» ή τον τουρκικό λαό.

«Δυστυχώς, οι σύμμαχοι της Τουρκίας, ιδιαίτερα οι φίλοι μας στη Δύση, δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τη σημασία του τι συνέβη. Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας, αρκετές Δυτικές κυβερνήσεις και θεσμοί προτίμησαν να περιμένουν και να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Η υποκρισία τους και τα διπλά στάνταρντ ενόχλησαν βαθιά τον τουρκικό λαό, που ρίσκαρε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία», γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο του στη βρετανική Guardian.

Ακόμη, σημειώνει ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τη δέσμευση της Δύσης για τη δημοκρατία και την ασφάλεια στην Τουρκία, από το γεγονός ότι προκάλεσαν αντιδράσεις οι τουρκικές προσπάθειες να εντοπιστούν και να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν αφοσιωμένοι στον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ως «επιπλέον προσβολή» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι «δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη του FETO», εξασφάλισαν άσυλο σε χώρες «που αυτοαποκαλούνται φίλοι και σύμμαχοι». «Δεν υπάρχει τρόπος να ''χρυσώσω το χάπι'' για αυτή την προδοσία της τουρκικής φιλίας, που είναι ασύμβατη με τις διμερείς σχέσεις και τις θεμελιώδεις αξίες τους. Σήμερα, οι Δυτικοί ηγέτες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην αλληλεγγύη σε τρομοκράτες και το να ανακτήσουν την εύνοια του τουρκικού λαού», τονίζει.

Ο Ερντογάν ακόμη υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η κριτική προς την Αγκυρα, για το γεγονός ότι κηρύχθηκε η Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τη στιγμή που αρκετές χώρες που αντιμετωπίζουν «σχετικά χαμηλές απειλές για την εθνική ασφάλεια», επέλεξαν να κάνουν το ίδιο. «Ολα αυτά τα χρόνια, το PKK έχει στερήσει σχεδόν 50.000 ζωές», συμπληρώνει.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ