Skip to main content

Ερντογάν: H Eυρώπη να κάνει το καθήκον της για το μεταναστευτικό

Όλοι μας έχουμε υπάρξει μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο οι μετανάστες χάνουν την ζωή τους στη Μεσόγειο, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Ευρώπη να «κάνει το καθήκον» της απέναντι στους μετανάστες, ενώ υπενθύμισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη από την πλευρά της περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Η Τουρκία δαπάνησε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια (4,9 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να υποδεχθεί και να παράσχει φροντίδα σε 1,7 εκατομμύρια Σύρους και σε 300.000 Ιρακινούς που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς προσφύγων ή σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στα Τίρανα, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

«Όλοι μας έχουμε υπάρξει μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο οι μετανάστες χάνουν την ζωή τους στη Μεσόγειο ή αλλού και έχουμε δει ξεκάθαρα τη στάση της Ευρώπης προς εκείνους» επισήμανε ο ίδιος.

«Μήπως είμαστε αδιάφοροι προς αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν καταφύγιο; Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν πρέπει να τους προτείνουν μία λύση;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης υποχρεώσεις και ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του» κατέληξε ο Ερντογάν.