Skip to main content

Ερίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο Μάρδα για τον Όλυμπο

Δηκτική ανακοίνωση και της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, επιμένει στην πρότασή του.

Νέα αντίδραση στο σχέδιο του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, για «ανάπτυξη» του Ολύμπου, αυτή τη φορά από τη νομαρχιακή επιτροπή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την κατάθεση σχετικής ερώτησης από βουλευτές του ΚΚΕ έρχεται τώρα η ΝΕ Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την άμεση υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου.

Αντίθετος στα σχέδια αξιοποίησης του Ολύμπου, που είχε παρουσιάσει (από τη θέση του στο υπουργείο Οικονομικών) ο κ. Μάρδας είχε δηλώσει και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, για να έρθει τώρα και η αντίδραση του τοπικού οργάνου του κόμματος να επιβεβαιώσει το ρήγμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Μάρδας πάντως επιμένει ότι σε χώρο που επιτρέπεται στο προεδρικό διάταγμα (Β' ζώνη) μπορούν να δημιουργηθούν τέσσερα πέτρινα καταφύγια, που αν είναι κοντά θα συνιστούν ένα «Ορειβατικό Χωριό», το οποίο δε θα έχει κάποια οικολογική επιβάρυνση.

Μάλιστα σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ Πιερίας», ο κ. Μάρδας είχε πει ότι ο Όλυμπος είναι ένα παγκόσμιο βουνό κι όχι ένα βουνό που το χαίρεται ένα κλειστό κλαμπ πέντε ανθρώπων... Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μάρδας είχε σημειώσει ότι «το τι θα γίνει θα το αποφασίσουν πρώτα οι άνεργοι της περιοχής, μετά οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και κατόπιν οι διάφοροι δημόσιοι υπάλληλοι ή όποιοι έχουν μια άποψη, η οποία επίσης πρέπει να ακούγεται», απαντώντας στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και του δημάρχου Δίου – Ολύμπου.

Ο κ. Μάρδας εξήγησε πως η πρότασή του περιλαμβάνει τέσσερα πέτρινα καταφύγια, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν επισκέπτες και τα οποία θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα δώσουν νέα δυναμική στην περιοχή και θα δημιουργήσουν δυο αναπτυξιακούς πυρήνες, έναν στην πλευρά του Ολύμπου προς την Ελασσόνα κι έναν προς το Λιτόχωρο. Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ένα σύνολο προτάσεων (τρεις) για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής του Ολύμπου στην Πιερία και θα επιδιώξει αυτές να συζητηθούν με την τοπική κοινωνία.

Ιδιαίτερα σκληρή είναι η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας:

«Με αφορμή την αναθέρμανση των συζητήσεων για την «ανάπτυξη» του Ολύμπου θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:

Οι όποιες προτάσεις για τον Όλυμπο οφείλουν τον αντιμετωπίζουν ως ενιαίο, να λαμβάνουν υπόψη τους τον χαρακτήρα του Ολύμπου ως παγκόσμιο μνημείο της φύσης αλλά και ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Από την άλλη θα πρέπει να υπακούν στην αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη που σημαίνει απλά ότι το αναπτυξιακό απόθεμα του Ολύμπου αφορά όλες τις μελλοντικές γενεές και δεν μπορεί να εξαντληθεί από την τωρινή ή την επόμενη γενιά.

Δόθηκαν πολλές μάχες και πολλοί αγώνες για την προστασία του Ολύμπου από τους φορείς και τον λαό της Πιερίας. Αγώνες που θα έχουν ως επιστέγασμα την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου, μια διαδικασία που κράτησε καιρό, έχει γίνει η σχετική διαβούλευση, μια διαδικασία που προσπάθησαν να καθυστερήσουν, να αναβάλλουν, ή και να ακυρώσουν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της περιοχής, που σκοπό έχουν το εύκολο και γρήγορο οικονομικό τους κέρδος σε βάρος του γενικότερου συμφέροντος της Πιερίας.

Στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε, με την θηλιά του δημοσίου χρέους και τις πιέσεις των δανειστών, καλούμαστε να υπερασπιστούμε το περιβάλλον, την ιστορία αλλά και την αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη απέναντι στις ανέξοδες και ψεύτικες σειρήνες της «ανάπτυξης», του «κέρδους», της «εξόδου από την κρίση» θυσιάζοντας για όλα αυτά το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο Όλυμπος είναι προστασία, προστασία και μόνο προστασία. Για αυτό πρέπει άμεσα να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Ολύμπου παράλληλα με την ενίσχυση του Φορέα διαχείρισης του Ολύμπου ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες του αρμοδιότητες».