Skip to main content

Το ΑΠΘ πλήρωνε σε εργολάβο μισθούς για καθαριστές - «φαντάσματα»

Πρόταση για παραπομπή σε δίκη εργολάβου ο οποίος κατηγορείται ότι έπαιρνε διπλούς μισθούς για καθαριστές της ΥΠΑ και του ΑΠΘ.

Εργολάβος καθαριότητας κατηγορείται ότι έπαιρνε διπλούς μισθούς για καθαριστές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που εμφανίζονταν να καθαρίζουν ταυτόχρονα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Την παραπομπή του κατηγορούμενου σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προτείνει ο αντιεισαγγελέας Εφετών Νικόλαος Καλλίδης, προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του επιχειρηματία που είναι ικανές να στηρίξουν την κατηγορία της "απάτης κατ' εξακολούθηση, σε βάρος Ν.Π.Δ.Δ", ενώπιον του κακουργιοδικείου. Η ζημιά που υπέστη το ΑΠΘ, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο 2002 εώς τον Δεκέμβριο 2004, ανέρχεται σε χρηματικό ποσό άνω των 850.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος λειτουργούσε επιχείρηση καθαριότητας απασχολώντας δεκάδες εργαζομένους και λάμβανε μέρος σε διάφορους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που αφορούσαν την καθαριότητα δημόσιων χώρων. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε σε τακτικό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάμβανε την καθαριότητα εσωτερικών χώρων κτηρίων του ΑΠΘ. Η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2000.

"Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι άτομα που εμφανίζονται ως απασχολούμενοι καθαριστές του ΑΠΘ, και μάλιστα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες - Τμήματα, τον ίδιο μήνα εμφανίζονται ως απασχολούμενοι με πλήρες ωράριο και το σύνολο των εργάσιμων ημερών στην Αθήνα (ΥΠΑ). Η ασφάλιση ήταν μια φορά για το προσωπικό όπως προκύπτει από τις καταστάσεις του ΙΚΑ και φυσικά ο συγκεκριμένος Εργοδότης- Ανάδοχος πληρώθηκε από το Πανεπιστήμιο και από την ΥΠΑ" αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.

Από τις μισθοδοτικές καταστάσεις του ΙΚΑ, φωτοτυπίες των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων, καθώς επίσης και από καταστάσεις προσωπικού προέκυψε ότι: Κατά το διάστημα των ετών 2003-2004,  οκτώ άτομα που είχε δηλώσει ως προσωπικό καθαρισμού απασχολούμενο στο ΑΠΘ σε σχετική κατάσταση που κατέθεσε στο Γραφείο καθαρισμού του Πανεπιστημίου, στην πραγματικότητα απασχολούνταν σε χώρους εκτός αυτού κατά το χρόνο που έπρεπε να απασχολούνται με την καθαριότητα του χώρου του Πανεπιστημίου. Περαιτέρω, άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι, ουδέποτε εμφανίστηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου.

"Στην πραγματικότητα, ουδέποτε είχε απασχολήσει τα ανωτέρω 12 άτομα του προσωπικού στην καθαριότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Περαιτέρω δε, προέκυψε και ότι εντός του 2002 εμφάνιζε ικανό αριθμό εργαζομένων ως απασχολούμενους καθαριστές στην εργολαβία του ΑΠΘ και της Πανεπιστημιακής Λέσχης, ενώ ταυτόχρονα για το ίδιο χρονικό διάστημα, εμφάνιζε τους εργαζόμενους αυτούς να απασχολούνται και στην καθαριότητα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα" αναφέρεται στην πρόταση του εισαγγελέα.

Το θέμα έφθασε στις αρχές μετά από καταγγελία ανταγωνίστριας εταιρείας.