Skip to main content

Εργαζόμενοι ΤΕΜΠΜΕ: «Λάθος η τοποθέτηση Παπαρσένου»

Tην αντίθεσή του με την τοποθέτηση του Αλ. Παπαρσένου στη θέση του προέδρου της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ δηλώνει με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη το διοικητικό
Tην αντίθεσή του με την τοποθέτηση του Αλέξανδρου Παπαρσένου στη θέση του προέδρου της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ δηλώνει με επιστολή του προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΤΕΜΠΜΕ.

Τη σχετική επιστολή προς την υπουργό, όπως επισημαίνεται, υπογράφουν οι 27 από το σύνολο των 37 εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ο κ. Παπαρσένος διετέλεσε επί πέντε έτη (2003-2008) γενικός διευθυντής της εταιρείας «και συνεπώς έχει δώσει δείγμα γραφής και των ιδεών του σχετικά με το αντικείμενο εργασιών του Ταμείου, καθώς επίσης και των δυνατοτήτων του σε θέματα διαχείρισης διοικητικών θεμάτων».

Υποστηρίζουν δε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, το Ταμείο Εγγυοδοσίας χαρακτηριζόταν από «γενικευμένη γραφειοκρατία, αντιπαραγωγικότητα, έλλειψη προγράμματος εργασιών, συγκεντρωτισμό και ευνοιοκρατία προς μια πολύ μικρή μερίδα στελεχών της εταιρείας με άμεσο αντίκτυπο αυτής της συμπεριφοράς και στα αποτελέσματα της εταιρείας. Έως το 2008 που απομακρύνθηκε από τη θέση του, η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ ήταν ένας άγνωστος φορέας στην επιχειρηματική κοινότητα, ενώ είχε παράσχει τις εγγυήσεις της σε λιγότερα από 3.687 αιτήματα δανείων επιχειρήσεων, με σύνολο εκταμιευμένων δανείων 266 εκατομμύρια».

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι σήμερα, «στα προγράμματα της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ έχουν ενταχθεί πάνω από 60.000 επιχειρήσεις με σύνολο εκταμιευμένων δανείων άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων» και διευκρινίζουν πως για τη διαφορά αυτή «δεν ευθύνεται η οικονομική κρίση, μιας που η ελληνική μικρή επιχείρηση ανέκαθεν αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα προγράμματα της εταιρείας κατά το διάστημα 2004-2008», τα οποία, όπως αναφέρουν, ήταν έμπνευσης του κ. Παπαρσένου και «κρίνονταν ως αδιάφορα και σε πολλές περιπτώσεις ευνοϊκά για τις τράπεζες και όχι για τις μικρές επιχειρήσεις».

«Κι αυτό διότι -προσθέτουν- παρ΄ ότι η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ εγγυόταν για τα δάνεια αυτά, επέτρεπε παράλληλα στις τράπεζες να παίρνουν επιπλέον εξασφαλίσεις, ενώ προέβλεπε σε περίπτωση καταγγελίας του δανείου την άσκηση ένστασης διζήσεως, κάτι που σήμαινε ότι τελικά ο επιχειρηματίας με τα προσωπικά του περιουσιακά στοιχεία κάλυπτε το χρέος του προς την τράπεζα».

Οι εργαζόμενοι θεωρούν λανθασμένη την επιλογή του κ. Παπαρσένου για τη συγκεκριμένη θέση και εκτιμούν ότι, για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, η τοποθέτηση αυτή «αποτελεί μήνυμα στροφής της ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, σε μια κατεύθυνση σκλήρυνσης των δεδομένων ένταξής τους στα προγράμματα της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα είναι σήμα υπέρ των τραπεζών».