Skip to main content

Εργαζόμενοι ΟΛΘ-ΕΥΑΘ-ΕΛΒΟ: «Εθνικό Μέτωπο» κατά των ιδιωτικοποιήσεων

«Έχουμε ευθύνη να ξεσηκώσουμε τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της χώρας ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις», συμφώνησαν οι εργαζομένοι

Ηχηρό «όχι» στις «εγκληματικές» ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΕΛΒΟ, ώστε να μη συρρικνωθεί περισσότερο η οικονομία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής και να μη χαθούν επιπλέον θέσεις εργασίας, είπαν από κοινού οι εργαζόμενοι των τριών οργανισμών, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μαζί με εκπροσώπους εργαζομένων της ΔΕΗ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πέριξ του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Μια ιδιότυπη ενέργεια την οποία τα Σωματεία Εργαζομένων χαρακτήρισαν συμβολική, τονίζοντας ότι «οι αλήθειες για τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών της πόλης πρέπει να ειπωθούν μπροστά από το υπουργείο».

Άπαντες συμφώνησαν στη σύσταση ενός «εθνικού μετώπου» κατά των ιδιωτικοποιήσεων «υγιών εταιρειών», χτίζοντας συμμαχίες και προχωρώντας σε μαζική ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης προκειμένου «όλη η πόλη να γίνει ένα κίνημα», αφού, όπως επισήμαναν, «είναι η τελική μάχη για εμάς. Ή θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε».

ΟΛΘ

Στρέφοντας τα βέλη του κατά των τωρινών αλλά και των προηγούμενων κυβερνώντων, ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργάνωσε την κοινή συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για σκοπιμότητα και 15 χρόνια συνειδητής υπονόμευσης των τριών οργανισμών που εδρεύουν στην πόλη και. «Μας οδηγούν στην απαξίωση, επιχειρώντας να περάσουν στην κοινή γνώμη πως οι ιδιωτικοποιήσεις τους αποτελούν μονόδρομο», είπε ο κ. Τσαραμπούλιδης και χαρακτήρισε την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ «ξεπούλημα αντί πινακίου φακής».

Στάθηκε στη μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μετά την επένδυση, εξαπέλυσε επίθεση κατά του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, αποκαλώντας τον ως «τον πιο φανατικό νεοφιλελεύθερο», ενώ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει απόσβεση στον ΟΛΘ την επόμενη διετία, αφού η επένδυση, όπως είπε, δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 100-110 εκατ. ευρώ. Χαρακτήρισε, δε, «ασυγκράτητο για την επικείμενη πώληση» τον αντιπρόεδρο του ΟΛΘ, Δ. Μακρή.

ΕΛΒΟ

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, ο ίδιος μίλησε και πάλι για πλήρη απαξίωση και επέκρινε τους «εξαφανισμένους», όπως τους χαρακτήρισε, υπουργό Πάνο Καμμένο και αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Βίτσα. Μάλιστα, επιτέθηκε και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, ο οποίος «λέει στυγνά ότι "πάμε αναγκαστικά, λόγω δανειστών, σε διαδικασία πώλησης».

ΕΥΑΘ

Αναφερόμενος στην ΕΥΑΘ, ο κ. Τσαραμπουλίδης επισήμανε ότι δεν συντρέχει λόγος ιδιωτικοποίησής της και με δηκτικό τόνο καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού και της «περιβόητης διαπραγμάτευσης» του προηγούμενου Ιουλίου. «Κουράστηκε πολύ ο κ. Τσίπρας στον διαπραγματευτικό μαραθώνιο και έδωσε πολλά περισσότερα από όσα του ζητούσαν», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «έχουμε μάθει ότι έρχεται η ολοκληρωτική πώληση της ΕΥΑΘ και όχι μόνο του 23%». Άφησε, μάλιστα, αιχμές κατά του του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας, Ιωάννη Κρεστενίτη, στιγματίζοντας το γεγονός ότι υπήρξε μέλος του Κινήματος Σώστε το Νερό, το οποίο -υπενθύμισε- ανέδειξε σε δημοψήφισμα, σε ποσοστό 92,8%, την «απόφαση» των Θεσσαλονικέων για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην πόλη. 

Εργαζόμενοι

Για έγκλημα που δεν έχει ανταγωνιστή στην Ιστορία έκανε λόγο από την πλευρά του και ο Λάζαρος Τανταλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Χειριστών στο Λιμάνι, ενώ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας, μίλησε για «δύο παράδοξα». «Πρώτον, οι υπάλληλοι μιας εταιρείας που υπόκειται στο Δημόσιο παραμένουν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο και, δεύτερον, το γεγονός ότι η Βιομηχανία ανήκει εξ ημισείας στα υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαδικασία εκκαθάρισης και να επανεκκινηθεί η παραγωγή και ζήτησε «να μας αφήσουν και πάλι να μπούμε στην αγορά και τους διαγωνισμούς».

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ σημείωσε ότι 220.000 Θεσσαλονικείς ψήφισαν κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και ανέφερε ότι «υποψιαζόμαστε πως θέλουν να πάρουν και το μάνατζμέντ της».

Τέλος, ο Νίκος Λάζος, πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, έκανε λόγο για ξεπούλημα των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ και είπε πως «σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, οι προσφορές θα μετακινηθούν για τις 5 Ιουλίου». «Οι σιδηρόδρομοι απαξιώνονται συστηματικά από το 2010, λένε ψέματα και για τη μισθοδοσία μας, αλλά και για το χρέος του Οργανισμού, το οποίο οι ίδιοι εκτόξευσαν, εξαναγκάζοντάς τον να δανείζεται», πρόσθεσε.